24 okt Waardevolle aandelen
Na de financiële crisis van 2008 hebben de centrale banken een ongekend monetair expansiebeleid gevoerd en de kortlopende rente ongekend laag gehouden. Dit heeft geleid tot een enorme toestroom van kapitaal naar aandelen, en in de eerste plaats naar Amerikaanse aandelen. Gedreven door trends als de opkomst van social media en smartphones hebben vooral Amerikaanse groeiaandelen zoals Facebook, Amazon, Netflix en Google (de zogenaamde FANG-aandelen) de beursdans geleid. Ook Biotech werd een nieuwe hype. Een periode van zeven jaar brak aan waarin de groeiaandelen doorgaans beter presteerden dan waarde-aandelen. Dit resulteerde ook in sterk oplopende waarderingsverschillen tussen de beide categorieën. De FANG-aandelen zijn ondertussen zo extreem gewaardeerd dat zelfs de grote zakenbank Goldman Sachs spreekt van een “valuation air-pocket”.
Na de jarenlange rotatie naar groei-aandelen lijkt de slinger stilaan weer om te slaan. Een tegenbeweging naar waarde-aandelen komt weer op gang. Deze biedt een interessant potentiëel. Als we de rendementen uit het verleden als referentie kunnen gebruiken, zien we dat de slingerbeweging tussen waarde en groei-aandelen maandenlang kan aanhouden. In de grafiek ziet u beter hoe lang de out-performance van waarde-aandelen kan aanhouden, en hoeveel ze kan bedragen. In de meeste gevallen ontstaat deze rotatie nadat groei-aandelen gepiekt hebben. Als groei-aandelen uitpieken boven het 5‑jarig gemiddelde van waarde-aandelen, ontstaat er meestal een maanden- tot jarenlange inhaalbeweging in waarde-aandelen. De grafiek werd door Ken French van het Darthmouth College opgesteld en tracht dit te verduidelijken.
Wat zijn waarde-aandelen?
Beleggen in waarde-aandelen is één van de bekendste beleggingsstrategieën. Benjamin Graham heeft deze strategie destijds op de kaart gezet en onder meer de bekende belegger Warren Buffett past deze strategie al zijn leven lang toe toe met zeer veel succes. Waarde-beleggen levert op lange termijn hogere rendementen op. Is het ogenblik dan aangebroken om weer in waarde-aandelen te gaan?
Waarde of groei?
Aandelen zijn grofweg in te delen in twee groepen: waarde-aandelen en groei-aandelen. Groei-aandelen zijn aandelen van snelgroeiende bedrijven met een bovengemiddelde omzet- en winstgroei. Beleggers verwachten dat deze groei ook in de toekomst zal doorzetten en zijn daarom bereid om deze aandelen tegen een hogere koers te kopen. Hierdoor zijn deze aandelen relatief duur. Soms te duur. Voorbeelden zijn internetbedrijven zoals Facebook en Amazon, maar ook sommige biotechnologiebedrijven.
Waarde-aandelen daarentegen zijn aandelen van bedrijven die goedkoper zijn geprijsd. Dit betekent dat de waardering van deze bedrijven lager is, wat wordt gekenmerkt door een hoog dividendrendement, een lagere koers/boekwaarde en/of een relatief lage koers/winstverhouding. Ook de verhouding van de koers/free cash flow kan een zeer interessante indicator zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een bedrijf een lage waardering heeft: een tijdelijke winstdaling, gematigde vooruitzichten of hogere schulden. Voorbeelden van goedkoop geprijsde waarde-aandelen zijn Royal Dutch Shell, Ahold-Delhaize en McDonalds. De kunst bestaat er nu in om waarde-aandelen te ontdekken met een aanzienlijk winstpotentiëel, en ze zo goedkoop mogelijk in te kopen.
Beheerders zoals Blackrock, Flossbach von Storch, Russel, DNCA en vele andere hebben gespecialiseerde fondsen die inspelen op dergelijke ‘value plays’. Eén van de vele voorbeelden is het US Basic Value fonds (in EURO of in USD) van Blackrock,. Dit fonds presteerde de afgelopen 5 jaar meer dan 11% op jaarbasis in euro. Dit jaar daalde de waarde echter bijna met 10%. Dit fond biedt o.i. potentiëel om dubbel te profiteren: én van de heropleving van waarde-aandelen én van het herstel van de US dollar. Blackrock heeft een vergelijkbaar fonds dat enkel in Europese waarde-aandelen belegt.
Wat levert waarde-beleggen op?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de verwachtingen van groei-aandelen vaak te hoog gespannen zijn. De pessimistische verwachtingen van waarde-aandelen blijken daarentegen dikwijls overdreven. Door beter dan verwachte prestaties komt hun onderwaardering vroeg of laat aan het licht en begint de koers weer te stijgen. Onderzoek van MSCI toont aan dat het rendement van waarde-aandelen op de lange termijn gemiddeld 1,5% hoger uitkomt dan dat van groei-aandelen. De onderwaardering van sommige waarde-aandelen is nu zo hoog opgelopen dat het ogenblik lijkt aangebroken om het inkopen ervan weer aan te vatten, zij het rechtstreeks, zij het via gespecialiseerde beleggingsfondsen.