Waarom stijgt de beurs?

Waarom stijgt de beurs?

Ame­ri­kaan­se eco­no­men gebrui­ken graag de uit­druk­king “It’s the eco­no­my, stu­pid” om hun stu­den­ten erop te wij­zen dat de beurs­koer­sen ver­klaard wor­den door de eco­no­mie. De stij­gen­de beurs­koer­sen van ein­de maart, april en mei tonen aan dat dit niet klopt. Deze recen­te beurs­ral­ly kan abso­luut niet ver­klaard wor­den van­uit de eco­no­mie. Mid­den in de zwaar­ste eco­no­mi­sche reces­sie sedert 1929 stij­gen de beur­zen tegen een hels tem­po. Hoe valt dat te rij­men? Er zijn meer­de­re verklaringen:

1) De hoe­veel­heid geld in omloop is his­to­risch hoog door het ver­rui­men­de beleid van de cen­tra­le ban­ken. Een deel van dit geld komt op de beurs, zelfs al zou­den de over­he­den het lie­ver in de reë­le eco­no­mie houden.

2) Vele aan­de­len zijn inte­res­san­ter dan obli­ga­ties. Vei­li­ge obli­ga­ties heb­ben zo’n laag ren­de­ment dat ze onaan­trek­ke­lijk zijn gewor­den. Risi­co­vol­le obli­ga­ties zijn nog risi­co­vol­ler gewor­den door toe­doen van de corona­cri­sis. Daar­om kie­zen de beleg­gers lie­ver voor aandelen.

3) De beurs kijkt steeds 12 à 18 maan­den voor­uit. Aan­de­len­ko­pers gaan ervan uit dat de wereld­eco­no­mie uit­ein­de­lijk zal gered wor­den door vac­cins tegen Covid19, als­ook door de mas­sa­le overheidsstimuli.

4) It’s NOT the eco­no­my, stu­pid! De aan­de­len­ko­pers van van­daag kij­ken niet meer naar de eco­no­mi­sche puin­hoop. Ze kij­ken lie­ver naar de sec­to­ren die ondanks de corona­cri­sis aan­trek­ke­lijk zijn, zoals tech­no­lo­gie, gezond­heids­zorg en duur­za­me bedrij­ven. Ze kij­ken naar de toe­komst­ge­rich­te aandelen.

En als we dan toch tus­sen onze vin­gers door naar de eco­no­mie kij­ken, dan zien we dat de VS nog nooit zoveel nieu­we jobs heeft gecre­ëerd als in mei. Toen kwa­men daar 2,5 mil­joen nieu­we jobs bij. Dat is de groot­ste stij­ging ooit, vol­gens de nieuws­zen­der CNBC. De werk­loos­heid daal­de er van 14,7 naar 13,3 pro­cent. De laat­ste keer dat er meer dan 1 mil­joen nieu­we jobs bij­kwa­men in de VS, was sep­tem­ber 1983.

Pro­beer bij de hui­di­ge eufo­rie toch het hoofd koel te hou­den. De tewerk­stel­ling staat nog lang niet op het niveau van voor de corona­cri­sis. Boven­dien blijkt dat heel wat men­sen in de sta­tis­tie­ken staan geno­teerd als ‘tewerk­ge­steld, maar niet aan­we­zig op het werk’. Moch­ten die men­sen mee opge­no­men zijn in de sta­tis­tie­ken, dan zou de Ame­ri­kaan­se werk­loos­heid zijn geste­gen naar 16 pro­cent. Beleg dus selec­tief en voor­al in toe­komst­ge­rich­te sectoren.

In Euro­pa werd de gro­ter dan ver­wach­te uit­brei­ding van het opkoop­pro­gram­ma door de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) door de beleg­gers met han­den­ge­klap ont­van­gen. De ver­ho­ging met €600 mil­jard naar €1.350 mil­jard en de ver­len­ging tot ten min­ste juni 2021 moet de defla­toi­re krach­ten in de euro­zo­ne de pas afsnij­den. Het ver­trou­wen in een geza­men­lijk sti­mu­le­rings­plan van Euro­pe­se over­he­den en de ECB is dui­de­lijk toe­ge­no­men. Toch maken de neer­waarts bij­ge­stel­de groei­ver­wach­tin­gen voor de euro­zo­ne dui­de­lijk dat er geen reden is voor euforie.

Con­clu­sie: de liqui­di­teits­in­jec­ties van de cen­tra­le ban­ken geven enorm veel steun aan de aan­de­len­mark­ten. Bui­ten aan­de­len zijn er wei­nig alter­na­tie­ven die enig ren­de­ment ople­ve­ren. Pro­fes­si­o­ne­le beleg­gers wil­len niet ach­ter­blij­ven bij hun con­cur­ren­ten en vol­gen deze trend. De dyna­miek ach­ter deze ‘melt up’ (in tegen­stel­ling tot ‘melt down’) was zeer sterk. Het is moei­lijk in te schat­ten wan­neer deze beurs­ral­ly tot stil­stand komt. De ver­wach­tin­gen van beurs­ana­lis­ten zijn nog nooit zo uit­een­lo­pend geweest. De weg naar her­stel is dui­de­lijk inge­zet, maar zal nog wel wat boch­ten kennen.