Wall Street niet te duur

Wall Street niet te duur

wallAme­ri­kaan­se aan­de­len zijn his­to­risch gezien niet over­dre­ven duur. Maar na de recen­te beurs­haus­se ligt de focus nu weer op winst­groei. Dat zegt Dia­ne Sobin, hoofd van het Ame­ri­kaan­se aan­de­len­team bij de beken­de ver­mo­gens­be­heer­der Colum­bia Thre­ad­need­le. Bull­mark­ten wor­den typisch geken­merkt door stij­gen­de koers-winst­ver­hou­din­gen, zegt ze.

Sinds Trump in novem­ber de Ame­ri­kaan­se ver­kie­zin­gen won zijn de koer­sen snel opge­lo­pen, om daar­na te sta­bi­li­se­ren. Vlak voor zijn inau­gu­ra­tie vra­gen beleg­gers zich af of de ral­ly in Ame­ri­kaan­se aan­de­len een ver­volg kan krij­gen. Of is de markt te hard van sta­pel gelo­pen en dreigt er een tij­de­lij­ke cor­rec­tie? De voor­waart­se koers-winst­ver­hou­ding (for­ward P/E) van bedrij­ven in de S&P 500 Index bedraagt momen­teel onge­veer 17, dat is vlak boven het lan­ge­ter­mijn­ge­mid­del­de. Ik denk dat deze ratio rond dit niveau zal sta­bi­li­se­ren en dat het koers­ver­loop meer in over­een­stem­ming zal zijn met de groei van de winst per aan­deel, zegt Sobin.

Voor dit jaar ver­wacht Sobin een winst­groei van 5 tot 7 pro­cent. Dat is een ver­be­te­ring ten opzich­te van vorig jaar, maar bedui­dend lager dan de con­sen­sus. Wij zijn wat behou­dend, en boven­dien is de con­sen­sus aan het begin van het jaar altijd te opti­mis­tisch, aldus Dia­ne Sobin. De 5 tot 7 pro­cent is dus tege­lij­ker­tijd het ren­de­ment dat beleg­gers komend jaar op Ame­ri­kaan­se aan­de­len mogen ver­wach­ten, plus het dividendrendement.

De gere­ser­veerd­heid van Sobin is deels toe te schrij­ven aan de onze­ker­heid over Trumps beleid. Wat wel dui­de­lijk is, is dat hij een ide­o­lo­gie voor­staat van min­der regu­le­ring en belas­ting­her­vor­min­gen. Dit is posi­tief voor “domestics”, ofwel bedrij­ven met een focus op de bin­nen­land­se afzet­markt. Finan­ci­als zoals Bank of Ame­ri­ca zijn in dat opzicht inte­res­sant, zegt ze, ook met het oog op ver­de­re nor­ma­li­se­ring van het mone­tai­re beleid in de VS waar­door de winst­ge­vend­heid zou moe­ten aan­trek­ken. Deze sec­tor wordt na de IT-sec­tor het zwaarst over­wo­gen in de lar­ge-cap fond­sen die zij mede beheert.  Bedrij­ven die hun spul­len uit het bui­ten­land halen zou­den daar­en­te­gen getrof­fen kun­nen wor­den door invoer­rech­ten om de eigen indu­strie en arbeids­markt te bescher­men. Te den­ken valt daar­bij aan retai­lers zoals Wal­M­art, of bedrij­ven die afhan­ke­lijk zijn van tech­no­lo­gie uit het bui­ten­land, zoals autoproducenten.

Een bedrijf als Apple zal vol­gens haar ech­ter veel min­der wor­den geraakt wor­den omdat het een groot deel van zijn omzet bui­ten de VS behaald. De logi­ca ach­ter het instel­len van invoer­be­las­tin­gen ont­gaat Sobin vol­le­dig. ‘Cana­da en Mexi­co bij­voor­beeld zijn de sterk­ste han­dels­part­ners van de Ver­e­nig­de Sta­ten. Het is een zeer dyna­mi­sche han­dels­zo­ne. Waar­om zou je dat wil­len ver­an­de­ren? De Ame­ri­kaan­se con­su­ment zal uit­ein­de­lijk de reke­ning beta­len van even­tu­eel pro­tec­ti­o­nis­ti­sche maat­re­ge­len.’ Sobin is mede­be­heer­der van het Thre­ad­need­le Ame­ri­can Select Fund, het Ame­ri­can Fund en het Ame­ri­can Smal­ler Com­pa­nies Fund. (bron: Thre­ad­need­le)