19 jan Wall Street niet te duur
Amerikaanse aandelen zijn historisch gezien niet overdreven duur. Maar na de recente beurshausse ligt de focus nu weer op winstgroei. Dat zegt Diane Sobin, hoofd van het Amerikaanse aandelenteam bij de bekende vermogensbeheerder Columbia Threadneedle. Bullmarkten worden typisch gekenmerkt door stijgende koers-winstverhoudingen, zegt ze.
Sinds Trump in november de Amerikaanse verkiezingen won zijn de koersen snel opgelopen, om daarna te stabiliseren. Vlak voor zijn inauguratie vragen beleggers zich af of de rally in Amerikaanse aandelen een vervolg kan krijgen. Of is de markt te hard van stapel gelopen en dreigt er een tijdelijke correctie? De voorwaartse koers-winstverhouding (forward P/E) van bedrijven in de S&P 500 Index bedraagt momenteel ongeveer 17, dat is vlak boven het langetermijngemiddelde. Ik denk dat deze ratio rond dit niveau zal stabiliseren en dat het koersverloop meer in overeenstemming zal zijn met de groei van de winst per aandeel, zegt Sobin.
Voor dit jaar verwacht Sobin een winstgroei van 5 tot 7 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar beduidend lager dan de consensus. Wij zijn wat behoudend, en bovendien is de consensus aan het begin van het jaar altijd te optimistisch, aldus Diane Sobin. De 5 tot 7 procent is dus tegelijkertijd het rendement dat beleggers komend jaar op Amerikaanse aandelen mogen verwachten, plus het dividendrendement.
De gereserveerdheid van Sobin is deels toe te schrijven aan de onzekerheid over Trumps beleid. Wat wel duidelijk is, is dat hij een ideologie voorstaat van minder regulering en belastinghervormingen. Dit is positief voor “domestics”, ofwel bedrijven met een focus op de binnenlandse afzetmarkt. Financials zoals Bank of America zijn in dat opzicht interessant, zegt ze, ook met het oog op verdere normalisering van het monetaire beleid in de VS waardoor de winstgevendheid zou moeten aantrekken. Deze sector wordt na de IT-sector het zwaarst overwogen in de large-cap fondsen die zij mede beheert. Bedrijven die hun spullen uit het buitenland halen zouden daarentegen getroffen kunnen worden door invoerrechten om de eigen industrie en arbeidsmarkt te beschermen. Te denken valt daarbij aan retailers zoals WalMart, of bedrijven die afhankelijk zijn van technologie uit het buitenland, zoals autoproducenten.
Een bedrijf als Apple zal volgens haar echter veel minder worden geraakt worden omdat het een groot deel van zijn omzet buiten de VS behaald. De logica achter het instellen van invoerbelastingen ontgaat Sobin volledig. ‘Canada en Mexico bijvoorbeeld zijn de sterkste handelspartners van de Verenigde Staten. Het is een zeer dynamische handelszone. Waarom zou je dat willen veranderen? De Amerikaanse consument zal uiteindelijk de rekening betalen van eventueel protectionistische maatregelen.’ Sobin is medebeheerder van het Threadneedle American Select Fund, het American Fund en het American Smaller Companies Fund. (bron: Threadneedle)