07 apr Wat te doen na de zware beurscorrectie?
De verhoging van de importtarieven in de VS voor bijna alle importerende landen viel veel zwaarder uit dan WAll Street had verwacht. Het resulteerde in de heftigste beurscorrectie van de afgelopen 5 jaar.

De beurscorrectie van Wall Street en andere wereldbeurzen heeft geleid tot uiteenlopende aanbevelingen van erkende beursexperts:
• Optimistische visie op herstel: James Demmert, hoofd investeringen bij Main Street Research heeft 35 jaar ervaring, en erkenning gekregen van Forbes en Barron’s. Hij beschouwt de huidige marktcorrectie als tijdelijk en verwacht een inhaalbeweging van de S&P 500 met 27% tegen het einde van het jaar. Hij benadrukt dat de Amerikaanse economie nog steeds solide is, met een sterke groei en een stabiele arbeidsmarkt. James Demmert adviseert om te profiteren van de huidige dip en ziet vooral kansen in de sectoren financiën, industrie, gezondheidszorg en nutsbedrijven.
• Voorzichtigheid vanwege mogelijke economische vertraging: Jim Paulsen, auteur van de befaamde Paulsen Perspectives nieuwsbrief, voorspelde in december 2024 reeds een onverwachte economische vertraging in 2025, wat kon leiden tot een beurscorrectie van 10% tot 15%. Hij wees op indicatoren zoals de Citi Economic Surprise Index en de US Financial Conditions Index, die toen reeds wezen op een afnemende groei. Paulsen suggereert dat beleggers best defensieve posities overwegen om zich te beschermen tegen mogelijke volatiliteit.
• Recessievrees: De zakenbank JPMorgan is ronduit pessimistisch en denkt dat de Amerikaanse economie in de tweede helft van 2025 in een recessie terecht zal komen, aangezien de impact van de tarieven van president Trump zich dan in de economie zal manifesteren. Hoofdeconoom Michael Feroli meent dat het BBP in het derde kwartaal van het jaar met 1% zal krimpen en in het vierde kwartaal zal herstellen met 0,5% (ten opzichte van Q4 2024).
• Inflatoir effect: Onderzoekers van zakenbank Goldman Sachs schatten dat al de heffingen die tot nu toe zijn aangekondigd, de effectieve Amerikaanse importtarieven gemiddeld met 18,8 procentpunt zouden verhogen. Zij gaan ervan uit dat er onderhandelingen zullen volgen met de handelspartners en dat de tarieven wat gaan dalen. Wat de inflatie betreft, hanteert Goldman Sachs als vuistregel dat elke stijging met 1 procentpunt in het effectieve VS-tarief leidt tot een stijging van ongeveer 0,1 procentpunt in de kerninflatie.
Europa biedt weerstand
Value-aandelen
Ondanks de koersdalingen zien we dat, sinds het begin van 2025, Europese aandelen het minder slecht doen dan Amerikaanse aandelen. Vooral op de Duitse beurs was in februari een merkbare kapitaalinstroom te zien. Sectoren zoals de Europese defensie, industrie en financiële waarden lijken opnieuw aantrekkelijker te worden voor internationale investeerders, zeker tegen de huidige lagere beurskoersen.
In dit klimaat lijkt er ook ruimte te ontstaan voor een heropleving van value-aandelen. Terwijl de markt jarenlang draaide rond groei- en technologiebedrijven, komt er opnieuw waardering voor aandelen met degelijke balansen, gezonde dividenden en aantrekkelijke waarderingen. Sectoren zoals energie, banken en farma profiteren hiervan. Dit geldt voor de VS maar vooral ook voor Europa, waar vele waarden nu structureel ondergewaardeerd zijn.
Na de recente beurscorrecties, en na jaren van verwaarlozing door beleggers worden Europese value aandelen terug koopwaardig. Bedrijven in sectoren met stabiele cashflows en een lage koers-winstverhoudingen krijgen hernieuwde belangstelling. Wat vroeger als saai en cyclisch werd beschouwd, wordt nu gezien als robuust en strategisch, zeker in een context van geopolitieke onzekerheid en economische heroriëntatie. Denk aan namen als Airbus, BNP Paribas, Siemens, Thales of TotalEnergies — bedrijven met sterke fundamentals die profiteren van hernieuwde investeringen in infrastructuur, energiezekerheid en nu ook defensie. In tegenstelling tot hun Amerikaanse tegenhangers zijn de Europese aandelen vaak goedkoper gewaardeerd én bieden ze in vele gevallen een aantrekkelijk dividendrendement. Vele Europese aandelen noteren nu in de buurt van hun boekwaarde, dus het eigen vermogen per aandeel. Historisch gezien komen zulke lage waarderingen niet zo dikwijls voor. Europese value-aandelen vormen daarmee een nieuw ankerpunt voor lange termijn beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit in een volatiele wereld.


Herbewapening
Niet alleen de handelspolitiek, maar ook de houding van de VS in het Oekraïne-conflict is een bron van Europees wantrouwen. De Pax Americana is niet meer vanzelfsprekend. De recente verkiezingsuitslag in Duitsland, waarbij conservatieve krachten aan terrein winnen en de Groenen terrein verliezen, luidt een nieuw tijdperk in voor het Europese defensiebeleid. Er waait een nieuwe wind door Berlijn: defensie wordt niet langer gezien als een taboe, maar als een geopolitieke noodzaak. Samen met Frankrijk dringt Duitsland aan op een versnelling van gezamenlijke Europese defensie-initiatieven. President Macron positioneert zich intussen steeds nadrukkelijker als de drijvende kracht achter een autonoom Europees defensieblok. Zijn pleidooien voor een Europese nucleaire paraplu en een onafhankelijk defensie-industrieel beleid krijgen meer gehoor. De Frans-Duitse as lijkt hernieuwde adem te vinden, wat zal resulteren in meer investeringen in Europese defensie-bedrijven— een trend die beleggers zeker niet onberoerd laat.
Latijns Amerika minder getroffen
De Latijns-Amerikaanse landen ontspringen min of meer de dans. Mexico en Canada werden grotendeels vrijgesteld van de nieuwe tarieven, waardoor hun preferentiële handelsstatus met de VS behouden bleef. De Mexicaanse IPC-beursindex steeg tegen de trend in op “Bevrijdingsdag”. Toch blijven er uitdagingen bestaan, vooral in sectoren zoals de auto-industrie, waar bestaande tarieven en nieuwe heffingen van kracht blijven. Het is bovendien niet uitgesloten dat er later toch nog importtarieven worden opgelegd aan Mexico. Andere grote Latijns-Amerikaanse economieën, zoals Brazilië, Argentinië, Chili, Colombia en Peru, kregen een basistarief van 10% opgelegd. Dit tarief is lager dan de tarieven van 20% tot 30% die aan belangrijke handelspartners in Europa en Azië werden opgelegd. Deze landen zijn stuk voor stuk belangrijke spelers in de wereldwijde voedselproductie, en ze vervullen ook een belangrijke rol in de export van voedingsmiddelen naar de Verenigde Staten. Zware invoerheffingen op deze landen zouden én de beschikbaarheid én de prijs van bepaalde voedingsmiddelen in de VS merkbaar kunnen beïnvloeden. Hoewel een tarief van 10% nog steeds een aanzienlijke hindernis vormt voor exporteurs, betekent het dat deze landen minder zwaar worden getroffen dan andere regio’s. Binnen de groeilanden worden ze als regio terug interessanter voor beleggers.
Obligatiemarkten stabiliseren
De recente aankondiging van nieuwe Amerikaanse invoertarieven heeft geleid tot stijgende obligatiemarkten. Beleggers zoeken naar veiligheid, wat resulteert in een stijgende vraag naar kwaliteitsobligaties en dalende rendementen. De rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties is tot 4% gedaald, wat duidt op zorgen over economische groei. In Europa gingen de obligatiekoersen voorzichtig lager. De dalende inflatiecijfers in Europa hebben speculatie aangewakkerd over verdere verlagingen van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank (ECB). De markten prijzen momenteel een kans van 70% tot 75% in voor verdere verlagingen van de depositorente in de loop van het jaar. Zowel de Amerikaanse als de Europese obligatiemarkten evolueren momenteel positief, beïnvloed door geopolitieke ontwikkelingen zoals de handelstarieven, die op middellange termijn de economische groei en de rente verder naar beneden kunnen duwen. Obligaties van zeer goede debiteuren vormen een veilige haven in tijden van economische stagnatie en dalende rente. De meeste goed beheerde obligatiefondsen spelen daar strategisch op in.
CapitalPlan Strategie
Ons advies aan onze cliënten in de huidige martktomstandigheden:
• Blijf kalm en vermijd impulsieve beslissingen: Marktfluctuaties zijn normaal. Het is belangrijk om niet overhaast te handelen op basis van korte termijn bewegingen.
• Herzie en diversifieer indien nodig uw portefeuille: Zorg ervoor dat uw beleggingen aansluiten bij uw risicotolerantie en lange termijn doelen. Diversificatie is de sleutel.
• Overweeg defensieve sectoren: Sectoren zoals gezondheidszorg en nutsbedrijven staan bekend om hun stabiliteit tijdens marktvolatiliteit.
• Raadpleeg ons ingeval van vragen: Als professioneel adviseur kunnen wij gepersonaliseerd advies bieden dat is afgestemd op uw specifieke situatie en doelen.

Evenwichtig beleggersprofiel
Het Evenwichtige profiel — 60% aandelenfondsen, 40% obligatiefondsen – komt overeen met een zogenaamde ‘goede huisvader’ portefeuille. Binnen het aandelenluik raden we een bredere geografische spreiding aan. De Amerikaanse beurs blijft dominant, maar is historisch duur gewaardeerd. Europese aandelen, met name value stocks in sectoren zoals industrie, farma en energie, bieden momenteel aantrekkelijkere instappunten. Defensie is een groeisector waar meer potentiëel in zit dan ooit.
Obligatiefondsen bieden reële rendementskansen, maar het is belangrijk hierin te differentiëren:
• Langlopende obligaties bieden de beste kansen bij groeivertraging. Kortlopende obligaties brengen weinig op maar bieden bescherming bij hevige rentebewegingen.
• Focus op goede investment grade kwaliteit (A, AA en AAA-debiteuren) om de risico’s te beperken, zeker nu de economische groei afzwakt.
• Target-obligatiefondsen zijn obligatiefondsen die tegen een bepaalde datum een zo hoog mogelijke opbrengst proberen te behalen. Deze obligatiefondsen kunnen interessant zijn. Hun brede risicospreiding laat toe om een hoger rendement te behalen via een brede diversificatie van de debiteurenrisico’s. Indien u dergelijke fondsen opneemt in uw Tak 23 portefeuille dan zijn de opbrengsten vrijgesteld van roerende voorheffing.
Dynamisch beleggersprofiel
In de huidige marktomstandigheden mogen beleggers met het profiel Dynamisch 80 tot 90% in aandelenfondsen behouden. Wij verwachten een come back van value-aandelen. De nadruk ligt nu meer op actief beheerde fondsen. Passief beheerde fondsen en trackers liggen onder vuur vanwege het zware overwicht van enkele dure Big Tech aandelen. Let wel: uw activaspreiding kan individueel verschillen, afhankelijk van uw risicoprofiel en de doelstellingen van uw individuele portefeuille.
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.
Disclaimer: bovenstaande informatie is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst in de zin van de wet van 2 augustus 2002 of het verlenen van een onderzoeksdienst in de zin van het MiFID KB van 19 december 2017. Hoewel de inhoud van deze website met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De door ons verstrekte informatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het gebruik van de informatie op deze website is op eigen risico. Het is niet toegestaan deze website te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van Capital Plan Invest B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze informatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Belgisch recht van toepassing.