Wat te doen na de zware beurscorrectie?

Wat te doen na de zware beurscorrectie?

De ver­ho­ging van de import­ta­rie­ven in de VS voor bij­na alle impor­te­ren­de lan­den viel veel zwaar­der uit dan WAll Street had ver­wacht. Het resul­teer­de in de hef­tig­ste beurs­cor­rec­tie van de afge­lo­pen 5 jaar.

De beurs­cor­rec­tie van Wall Street en ande­re wereld­beur­zen heeft geleid tot uit­een­lo­pen­de aan­be­ve­lin­gen van erken­de beurs­ex­perts:
• Opti­mis­ti­sche visie op her­stel: James Dem­mert, hoofd inves­te­rin­gen bij Main Street Research heeft 35 jaar erva­ring, en erken­ning gekre­gen van For­bes en Barron’s. Hij beschouwt de hui­di­ge markt­cor­rec­tie als tij­de­lijk en ver­wacht een inhaal­be­we­ging van de S&P 500 met 27% tegen het ein­de van het jaar. Hij bena­drukt dat de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie nog steeds soli­de is, met een ster­ke groei en een sta­bie­le arbeids­markt. James Dem­mert advi­seert om te pro­fi­te­ren van de hui­di­ge dip en ziet voor­al kan­sen in de sec­to­ren finan­ci­ën, indu­strie, gezond­heids­zorg en nuts­be­drij­ven.
• Voor­zich­tig­heid van­we­ge moge­lij­ke eco­no­mi­sche ver­tra­ging: Jim Paul­sen, auteur van de befaam­de Paul­sen Per­spec­ti­ves nieuws­brief, voor­spel­de in decem­ber 2024 reeds een onver­wach­te eco­no­mi­sche ver­tra­ging in 2025, wat kon lei­den tot een beurs­cor­rec­tie van 10% tot 15%. Hij wees op indi­ca­to­ren zoals de Citi Eco­no­mic Sur­pri­se Index en de US Finan­ci­al Con­di­ti­ons Index, die toen reeds wezen op een afne­men­de groei. Paul­sen sug­ge­reert dat beleg­gers best defen­sie­ve posi­ties over­we­gen om zich te bescher­men tegen moge­lij­ke vola­ti­li­teit.
• Reces­sie­vrees: De zaken­bank JPMor­gan is rond­uit pes­si­mis­tisch en denkt dat de Ame­ri­kaan­se eco­no­mie in de twee­de helft van 2025 in een reces­sie terecht zal komen, aan­ge­zien de impact van de tarie­ven van pre­si­dent Trump zich dan in de eco­no­mie zal mani­fes­te­ren. Hoof­deco­noom Michael Fer­oli meent dat het BBP in het der­de kwar­taal van het jaar met 1% zal krim­pen en in het vier­de kwar­taal zal her­stel­len met 0,5% (ten opzich­te van Q4 2024).
• Infla­toir effect: Onder­zoe­kers van zaken­bank Gold­man Sachs schat­ten dat al de hef­fin­gen die tot nu toe zijn aan­ge­kon­digd, de effec­tie­ve Ame­ri­kaan­se import­ta­rie­ven gemid­deld met 18,8 pro­cent­punt zou­den ver­ho­gen. Zij gaan ervan uit dat er onder­han­de­lin­gen zul­len vol­gen met de han­dels­part­ners en dat de tarie­ven wat gaan dalen. Wat de infla­tie betreft, han­teert Gold­man Sachs als vuist­re­gel dat elke stij­ging met 1 pro­cent­punt in het effec­tie­ve VS-tarief leidt tot een stij­ging van onge­veer 0,1 pro­cent­punt in de kerninflatie.

Euro­pa biedt weerstand

Value-aan­de­len
Ondanks de koers­da­lin­gen zien we dat, sinds het begin van 2025, Euro­pe­se aan­de­len het min­der slecht doen dan Ame­ri­kaan­se aan­de­len. Voor­al op de Duit­se beurs was in febru­a­ri een merk­ba­re kapi­taal­in­stroom te zien. Sec­to­ren zoals de Euro­pe­se defen­sie, indu­strie en finan­ci­ë­le waar­den lij­ken opnieuw aan­trek­ke­lij­ker te wor­den voor inter­na­ti­o­na­le inves­teer­ders, zeker tegen de hui­di­ge lage­re beurs­koer­sen.
In dit kli­maat lijkt er ook ruim­te te ont­staan voor een her­op­le­ving van value-aan­de­len. Ter­wijl de markt jaren­lang draai­de rond groei- en tech­no­lo­gie­be­drij­ven, komt er opnieuw waar­de­ring voor aan­de­len met dege­lij­ke balan­sen, gezon­de divi­den­den en aan­trek­ke­lij­ke waar­de­rin­gen. Sec­to­ren zoals ener­gie, ban­ken en far­ma pro­fi­te­ren hier­van. Dit geldt voor de VS maar voor­al ook voor Euro­pa, waar vele waar­den nu struc­tu­reel onder­ge­waar­deerd zijn.
Na de recen­te beurs­cor­rec­ties, en na jaren van ver­waar­lo­zing door beleg­gers wor­den Euro­pe­se value aan­de­len terug koop­waar­dig. Bedrij­ven in sec­to­ren met sta­bie­le cash­flows en een lage koers-winst­ver­hou­din­gen krij­gen her­nieuw­de belang­stel­ling. Wat vroe­ger als saai en cyclisch werd beschouwd, wordt nu gezien als robuust en stra­te­gisch, zeker in een con­text van geo­po­li­tie­ke onze­ker­heid en eco­no­mi­sche her­o­ri­ën­ta­tie. Denk aan namen als Air­bus, BNP Pari­bas, Sie­mens, Tha­les of Tota­l­Ener­gies — bedrij­ven met ster­ke fun­da­men­tals die pro­fi­te­ren van her­nieuw­de inves­te­rin­gen in infra­struc­tuur, ener­gie­ze­ker­heid en nu ook defen­sie. In tegen­stel­ling tot hun Ame­ri­kaan­se tegen­han­gers zijn de Euro­pe­se aan­de­len vaak goed­ko­per gewaar­deerd én bie­den ze in vele geval­len een aan­trek­ke­lijk divi­dend­ren­de­ment. Vele Euro­pe­se aan­de­len note­ren nu in de buurt van hun boek­waar­de, dus het eigen ver­mo­gen per aan­deel. His­to­risch gezien komen zul­ke lage waar­de­rin­gen niet zo dik­wijls voor. Euro­pe­se value-aan­de­len vor­men daar­mee een nieuw anker­punt voor lan­ge ter­mijn beleg­gers die op zoek zijn naar sta­bi­li­teit in een vola­tie­le wereld.

Her­be­wa­pe­ning
Niet alleen de han­dels­po­li­tiek, maar ook de hou­ding van de VS in het Oek­ra­ï­ne-con­flict is een bron van Euro­pees wan­trou­wen. De Pax Ame­ri­ca­na is niet meer van­zelf­spre­kend. De recen­te ver­kie­zings­uit­slag in Duits­land, waar­bij con­ser­va­tie­ve krach­ten aan ter­rein win­nen en de Groe­nen ter­rein ver­lie­zen, luidt een nieuw tijd­perk in voor het Euro­pe­se defen­sie­be­leid. Er waait een nieu­we wind door Ber­lijn: defen­sie wordt niet lan­ger gezien als een taboe, maar als een geo­po­li­tie­ke nood­zaak. Samen met Frank­rijk dringt Duits­land aan op een ver­snel­ling van geza­men­lij­ke Euro­pe­se defen­sie-ini­ti­a­tie­ven. Pre­si­dent Macron posi­ti­o­neert zich intus­sen steeds nadruk­ke­lij­ker als de drij­ven­de kracht ach­ter een auto­noom Euro­pees defen­sie­blok. Zijn plei­dooi­en voor een Euro­pe­se nucle­ai­re para­plu en een onaf­han­ke­lijk defen­sie-indu­stri­eel beleid krij­gen meer gehoor. De Frans-Duit­se as lijkt her­nieuw­de adem te vin­den, wat zal resul­te­ren in meer inves­te­rin­gen in Euro­pe­se defen­sie-bedrij­ven— een trend die beleg­gers zeker niet onbe­roerd laat.

Latijns Ame­ri­ka min­der getrof­fen
De Latijns-Ame­ri­kaan­se lan­den ont­sprin­gen min of meer de dans. Mexi­co en Cana­da wer­den gro­ten­deels vrij­ge­steld van de nieu­we tarie­ven, waar­door hun pre­fe­ren­ti­ë­le han­dels­sta­tus met de VS behou­den bleef. De Mexi­caan­se IPC-beurs­in­dex steeg tegen de trend in op “Bevrij­dings­dag”. Toch blij­ven er uit­da­gin­gen bestaan, voor­al in sec­to­ren zoals de auto-indu­strie, waar bestaan­de tarie­ven en nieu­we hef­fin­gen van kracht blij­ven. Het is boven­dien niet uit­ge­slo­ten dat er later toch nog import­ta­rie­ven wor­den opge­legd aan Mexi­co. Ande­re gro­te Latijns-Ame­ri­kaan­se eco­no­mie­ën, zoals Bra­zi­lië, Argen­ti­nië, Chi­li, Colom­bia en Peru, kre­gen een basis­ta­rief van 10% opge­legd. Dit tarief is lager dan de tarie­ven van 20% tot 30% die aan belang­rij­ke han­dels­part­ners in Euro­pa en Azië wer­den opge­legd. Deze lan­den zijn stuk voor stuk belang­rij­ke spe­lers in de wereld­wij­de voed­sel­pro­duc­tie, en ze ver­vul­len ook een belang­rij­ke rol in de export van voe­dings­mid­de­len naar de Ver­e­nig­de Sta­ten. Zwa­re invoer­hef­fin­gen op deze lan­den zou­den én de beschik­baar­heid én de prijs van bepaal­de voe­dings­mid­de­len in de VS merk­baar kun­nen beïn­vloe­den. Hoe­wel een tarief van 10% nog steeds een aan­zien­lij­ke hin­der­nis vormt voor expor­teurs, bete­kent het dat deze lan­den min­der zwaar wor­den getrof­fen dan ande­re regi­o’s. Bin­nen de groei­lan­den wor­den ze als regio terug inte­res­san­ter voor beleggers.

Obli­ga­tie­mark­ten sta­bi­li­se­ren
De recen­te aan­kon­di­ging van nieu­we Ame­ri­kaan­se invoer­ta­rie­ven heeft geleid tot stij­gen­de obli­ga­tie­mark­ten. Beleg­gers zoe­ken naar vei­lig­heid, wat resul­teert in een stij­gen­de vraag naar kwa­li­teits­obli­ga­ties en dalen­de ren­de­men­ten. De ren­te op 10-jaars Ame­ri­kaan­se staats­obli­ga­ties is tot 4% gedaald, wat duidt op zor­gen over eco­no­mi­sche groei. In Euro­pa gin­gen de obli­ga­tie­koer­sen voor­zich­tig lager. De dalen­de infla­tie­cij­fers in Euro­pa heb­ben spe­cu­la­tie aan­ge­wak­kerd over ver­de­re ver­la­gin­gen van de beleids­ren­te door de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB). De mark­ten prij­zen momen­teel een kans van 70% tot 75% in voor ver­de­re ver­la­gin­gen van de depo­si­to­ren­te in de loop van het jaar. Zowel de Ame­ri­kaan­se als de Euro­pe­se obli­ga­tie­mark­ten evo­lu­e­ren momen­teel posi­tief, beïn­vloed door geo­po­li­tie­ke ont­wik­ke­lin­gen zoals de han­dels­ta­rie­ven, die op mid­del­lan­ge ter­mijn de eco­no­mi­sche groei en de ren­te ver­der naar bene­den kun­nen duwen. Obli­ga­ties van zeer goe­de debi­teu­ren vor­men een vei­li­ge haven in tij­den van eco­no­mi­sche stag­na­tie en dalen­de ren­te. De mees­te goed beheer­de obli­ga­tie­fond­sen spe­len daar stra­te­gisch op in.

Capi­tal­Plan Stra­te­gie
Ons advies aan onze cli­ën­ten in de hui­di­ge martkt­om­stan­dig­he­den:
• Blijf kalm en ver­mijd impul­sie­ve beslis­sin­gen: Markt­fluc­tu­a­ties zijn nor­maal. Het is belang­rijk om niet over­haast te han­de­len op basis van kor­te ter­mijn bewe­gin­gen.
• Her­zie en diver­si­fi­eer indien nodig uw por­te­feuil­le: Zorg ervoor dat uw beleg­gin­gen aan­slui­ten bij uw risi­co­to­le­ran­tie en lan­ge ter­mijn doe­len. Diver­si­fi­ca­tie is de sleu­tel.
• Over­weeg defen­sie­ve sec­to­ren: Sec­to­ren zoals gezond­heids­zorg en nuts­be­drij­ven staan bekend om hun sta­bi­li­teit tij­dens markt­vo­la­ti­li­teit.
• Raad­pleeg ons inge­val van vra­gen: Als pro­fes­si­o­neel advi­seur kun­nen wij geper­so­na­li­seerd advies bie­den dat is afge­stemd op uw spe­ci­fie­ke situ­a­tie en doelen.

Even­wich­tig beleg­gers­pro­fiel
Het Even­wich­ti­ge pro­fiel — 60% aan­de­len­fond­sen, 40% obli­ga­tie­fond­sen – komt over­een met een zoge­naam­de ‘goe­de huis­va­der’ por­te­feuil­le. Bin­nen het aan­de­len­luik raden we een bre­de­re geo­gra­fi­sche sprei­ding aan. De Ame­ri­kaan­se beurs blijft domi­nant, maar is his­to­risch duur gewaar­deerd. Euro­pe­se aan­de­len, met name value stocks in sec­to­ren zoals indu­strie, far­ma en ener­gie, bie­den momen­teel aan­trek­ke­lij­ke­re instap­pun­ten. Defen­sie is een groei­sec­tor waar meer poten­ti­ëel in zit dan ooit.
Obli­ga­tie­fond­sen bie­den reë­le ren­de­ments­kan­sen, maar het is belang­rijk hier­in te dif­fe­ren­ti­ë­ren:
• Lang­lo­pen­de obli­ga­ties bie­den de bes­te kan­sen bij groei­ver­tra­ging. Kort­lo­pen­de obli­ga­ties bren­gen wei­nig op maar bie­den bescher­ming bij hevi­ge ren­te­be­we­gin­gen.
• Focus op goe­de invest­ment gra­de kwa­li­teit (A, AA en AAA-debi­teu­ren) om de risico’s te beper­ken, zeker nu de eco­no­mi­sche groei afzwakt.
• Tar­get-obli­ga­tie­fond­sen zijn obli­ga­tie­fond­sen die tegen een bepaal­de datum een zo hoog moge­lij­ke opbrengst pro­be­ren te beha­len. Deze obli­ga­tie­fond­sen kun­nen inte­res­sant zijn. Hun bre­de risi­co­sprei­ding laat toe om een hoger ren­de­ment te beha­len via een bre­de diver­si­fi­ca­tie van de debiteurenrisico’s. Indien u der­ge­lij­ke fond­sen opneemt in uw Tak 23 por­te­feuil­le dan zijn de opbreng­sten vrij­ge­steld van roe­ren­de voorheffing.

Dyna­misch beleg­gers­pro­fiel
In de hui­di­ge markt­om­stan­dig­he­den mogen beleg­gers met het pro­fiel Dyna­misch 80 tot 90% in aan­de­len­fond­sen behou­den. Wij ver­wach­ten een come back van value-aan­de­len. De nadruk ligt nu meer op actief beheer­de fond­sen. Pas­sief beheer­de fond­sen en trac­kers lig­gen onder vuur van­we­ge het zwa­re over­wicht van enke­le dure Big Tech aan­de­len. Let wel: uw acti­va­s­prei­ding kan indi­vi­du­eel ver­schil­len, afhan­ke­lijk van uw risi­co­pro­fiel en de doel­stel­lin­gen van uw indi­vi­du­e­le portefeuille.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.

Dis­clai­mer: boven­staan­de infor­ma­tie is geen aan­bod noch een uit­no­di­ging om effec­ten of een ander beleg­gings­pro­duct te kopen of ver­ko­pen of om deel te nemen in een han­dels­stra­te­gie noch het ver­le­nen van een beleg­gings­dienst in de zin van de wet van 2 augus­tus 2002 of het ver­le­nen van een onder­zoeks­dienst in de zin van het MiFID KB van 19 decem­ber 2017. Hoe­wel de inhoud van deze web­si­te met de mees­te zorg is samen­ge­steld en is geba­seerd op betrouw­ba­re infor­ma­tie­bron­nen, wordt er geen enke­le uit­druk­ke­lij­ke of impli­cie­te garan­tie of ver­kla­ring gege­ven omtrent de juist­heid of vol­le­dig­heid van de infor­ma­tie. De door ons ver­strek­te infor­ma­tie kan zon­der voor­af­gaan­de ken­nis­ge­ving wor­den gewij­zigd. Het gebruik van de infor­ma­tie op deze web­si­te is op eigen risi­co. Het is niet toe­ge­staan deze web­si­te te ver­me­nig­vul­di­gen, repro­du­ce­ren, dis­tri­bu­e­ren, ver­sprei­den of tegen ver­goe­ding beschik­baar te stel­len aan der­den, zon­der de voor­af­gaan­de uit­druk­ke­lij­ke, schrif­te­lij­ke, toe­stem­ming van Capi­tal Plan Invest B.V. De waar­de van uw beleg­ging kan fluc­tu­e­ren. In het ver­le­den behaal­de resul­ta­ten bie­den geen garan­tie voor de toe­komst. Deze infor­ma­tie is niet bestemd voor US Per­sons als gede­fi­ni­eerd in Rule 902 van Regu­la­ti­on S van de Uni­ted Sta­tes Secu­ri­ties Act of 1933, en mag niet gebruikt wor­den voor het wer­ven van inves­te­rin­gen of inschrij­ven op effec­ten in lan­den waar dit niet is toe­ge­staan door de loka­le toe­zicht­hou­der of wet- en regel­ge­ving. Op deze dis­clai­mer is Bel­gisch recht van toepassing.