Beurzen haten onzekerheid

Beurzen haten onzekerheid

whichwayDeze week gin­gen de finan­ci­ë­le mark­ten gebukt onder onze­ker­heid. Onze­ker­heid ten gevol­ge van de deva­lu­a­tie van de Chi­ne­se yuan en van poli­tie­ke ondui­de­lijk­heid in Grie­ken­land. De voor­naams­te aan­de­len­in­dexen door­bra­ken hun 200-daag­se gemid­del­den naar bene­den toe. De Dow Jones Indu­stri­als ver­loor 5,82% over de week, de Euro­stoxx 50 ging 7% lager en ook de grond­stof­fen gin­gen lager. zo ver­loor de Brent olie­prijs bij­voor­beeld 6,85%.

De deva­lu­a­tie van de Chi­ne­se yuan heeft uit­ein­de­lijk tot een beperk­te waar­de­da­ling van de munt geleid (cir­ca 7,7% lager tegen de dol­lar sinds begin 2015). De posi­tie­ve gevol­gen van deze deva­lu­a­tie zul­len we ergens eind dit jaar zien in de Chi­ne­se export­cij­fers. Maar de beur­zen haten onzekerheid.

Waar­voor heb­ben de beleg­gers angst?
In de zomer­pe­ri­o­de doen de beur­zen het door­gaans min­der goed. Maar de vrees voor een ver­de­re terug­val van de Chi­ne­se eco­no­mie, en zelfs voor een even­tu­e­le wereld­wij­de defla­tie neemt toe. Die vrees werd aan­ge­wak­kerd door de export­cij­fers van Chi­na en de ver­trou­wens­in­dex van de Chi­ne­se inkoop­ma­na­gers, die in augus­tus ver­der is gedaald. Veel meer Chi­ne­se cij­fers heb­ben we momen­teel niet. De Chi­ne­se auto­ri­tei­ten zul­len er waar­schijn­lijk wel in sla­gen om de eco­no­mi­sche groei op een fat­soen­lijk peil te hou­den. Maar beleg­gers heb­ben een hekel aan onzekerheid.

Daar­bij kwam nog onze­ker­heid over Grie­ken­land. Pre­mier Tsi­pras ziet de steun in zijn eigen Syri­za par­tij­en afbrok­ke­len. Hij heeft deze week zijn ont­slag inge­diend en wil nieu­we ver­kie­zin­gen uit­schrij­ven tegen sep­tem­ber. Onder de Griek­se bevol­king is hij nog steeds erg popu­lair. Toch ont­staat er zo nieu­we onze­ker­heid over de uit­voe­ring van het her­vor­mings­pro­gram­ma. Zoals gezegd, beleg­gers heb­ben een hekel aan onzekerheid.

Gaan de aan­de­len­beur­zen ver­der zakken?
Bij gebrek aan alter­na­tief zul­len de beur­zen vroeg of laat her­stel­len. Als uiting van de toe­ge­no­men risi­co­a­ver­sie ging de obli­ga­tie­ren­te op de mees­te mark­ten ver­der naar bene­den. In Euro­pa bleef de daling beperkt tot een paar basis­pun­ten, maar in de Ver­e­nig­de Sta­ten liep de 10-jari­ge obli­ga­tie­ren­te terug van 2,19% tot 2,05%. De reden daar­voor is de ver­wach­ting dat de infla­tie in de VS zeer laag blijft, en niet snel over de 2%-doelstelling van de Fed zal gaan. Door deze zeer lage ren­te zul­len beleg­gers die nog iets wil­len ver­die­nen vroeg of laat weer aan­de­len moe­ten kopen, bij voor­rang tra­di­ti­o­ne­le aan­de­len met een aan­trek­ke­lijk divi­dend­ren­de­ment, maar ook belof­te­vol­le tech­no­lo­gie­aan­de­len en aan­de­len van bedrij­ven met een ster­ke marktpositie.