14 aug China bezorgt ons woelige beursweek
Begin deze week besliste de Chinese centrale bank om haar munt de renminbi — vertegenwoordigd door de Chinese yuan — plots met 1,86% te laten devalueren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een tactische zet die bedoeld is om de Chinese export nieuw leven in te blazen. Deze zet verraste de financiële markten en joeg een rilling door de beurzen. De Chinese yuan is de basis eenheid van de renminbi, en beetje zoals het Britse pond de basiseenheid is van de Sterling. Door de Chinese actie is de yuan in de afgelopen 12 maanden met bijna 4% in waarde gedaald. De beuzren gingen aanvankelijk fors lager, dan weer hoger na geruststellende woorden van de Chinese centrale bank.
Waarom reageren de beurzen onrustig? De beurzen reageren onrustig omdat de Chinese tactiek wijst op een terugval van de Chinese export. Deze terugval laat een tragere Chinese economische groei vermoeden, en dit bevestigt op zijn beurt dat het met de verwachte economische opleving niet zo’n snelle vaart loopt. De Duitse DAX aandelenindex ging op één week 4,15% lager, de Hang Seng verloor 2,29% en de Dow Jones ging uiteindelijk nog 0,26% hoger.
Wat bezielt de Chinezen? Volgens de Chinese centrale bank is er sprake van een ‘eenmalige afschrijving’, die de renminbi stabiel en op een ‘redelijk niveau’ moet houden. De Chinese centrale bank zegt nu dat ze bereid is de waarde van de renminbi weer te ondersteunen als de markt door ‘kuddegedrag’ wordt verstoord. Er is geen reden voor een verdere verzwakking van de munt, zegt de bank, gezien de sterke fundamenten onder de Chinese economie. Geruchten dat de bank aanstuurt op een uiteindelijke daling van 10 procent noemde hij ‘ongefundeerd’. De devaluatie wordt door analisten gezien als een manier om de Chinese economie weer concurrerend te maken. Met deze agressieve techniek worden Chinese producten in het buitenland quasi onmiddellijk goedkoper.
De plotse actie van de Chinese centrale bank zet vele marktpartijen voor een raadsel. Volgens de in Luxemburg en Hong Kong gevestigde vermogensbeheerder Gavekal is de achterliggende gedachte van de Chinese leiding dat de markten toleranter zouden moeten worden voor een zwakkere renmimbi ten opzichte van de dollar. Het einddoel is om de nationale munt succesvol te laten opnemen in het valutamandje van het IMF, de zogenoemde Special Drawing Rights (SDR), aldus Chen Long, analist van Gavekal. Maar men wil ook bekomen dat de financiële markten een zwakkere, minder stabiele renminbi accepteren, in een sterke dollaromgeving. Is dit het begin van een valuta-oorlog? Niet als het bij een ‘eenmalige afschrijving’ blijft.
Moeten wij hier onrustig bij worden? Wellicht niet, vele economen blijven er alleszins rustig bij. De analisten van ING bijvoorbeeld, zij wijzen erop dat een lagere yuan-dollarkoers op korte termijn zorgt voor een afname van de inflatiedruk. Ze verwachten niet dat de stap van de Chinese centrale bank van grote invloed zal zijn op de timing van de verwachte renteverhoging door de Federal Reserve, meent ING. Ze zien ook geen reden tot paniek: ze gaan nog steeds uit van een groei van de Chinese economie van rond de 7 procent dit jaar en 6,7 procent volgend jaar.