China bezorgt ons woelige beursweek

China bezorgt ons woelige beursweek

Begin deze week beslis­te de Chi­ne­se cen­tra­le bank om haar munt de ren­min­bi — ver­te­gen­woor­digd door de Chi­ne­se yuan — plots met 1,86% te laten deva­lu­e­ren ten opzich­te van de Ame­ri­kaan­se dol­lar. Een tac­ti­sche zet die bedoeld is om de Chi­ne­se export nieuw leven in te bla­zen. Deze zet ver­ras­te de finan­ci­ë­le mark­ten en joeg een ril­ling door de beur­zen. De Chi­ne­se yuan is de basis een­heid van de ren­min­bi, en beet­je zoals het Brit­se pond de basis­een­heid is van de Ster­ling. Door de Chi­ne­se actie is de yuan in de afge­lo­pen 12 maan­den met bij­na 4% in waar­de gedaald. De beuz­ren gin­gen aan­van­ke­lijk fors lager, dan weer hoger na gerust­stel­len­de woor­den van de Chi­ne­se cen­tra­le bank.

Waar­om rea­ge­ren de beur­zen onrus­tig? De beur­zen rea­ge­ren onrus­tig omdat de Chi­ne­se tac­tiek wijst op een terug­val van de Chi­ne­se export. Deze terug­val laat een tra­ge­re Chi­ne­se eco­no­mi­sche groei ver­moe­den, en dit beves­tigt op zijn beurt dat het met de ver­wach­te eco­no­mi­sche ople­ving niet zo’n snel­le vaart loopt. De Duit­se DAX aan­de­len­in­dex ging op één week 4,15% lager, de Hang Seng ver­loor 2,29% en de Dow Jones ging uit­ein­de­lijk nog 0,26% hoger.

Wat bezielt de Chi­ne­zen? Vol­gens de Chi­ne­se cen­tra­le bank is er spra­ke van een ‘een­ma­li­ge afschrij­ving’, die de ren­min­bi sta­biel en op een ‘rede­lijk niveau’ rmb100newmoet hou­den. De Chi­ne­se cen­tra­le bank zegt nu dat ze bereid is de waar­de van de ren­min­bi weer te onder­steu­nen als de markt door ‘kud­de­ge­drag’ wordt ver­stoord. Er is geen reden voor een ver­de­re ver­zwak­king van de munt, zegt de bank, gezien de ster­ke fun­da­men­ten onder de Chi­ne­se eco­no­mie. Geruch­ten dat de bank aan­stuurt op een uit­ein­de­lij­ke daling van 10 pro­cent noem­de hij ‘onge­fun­deerd’. De deva­lu­a­tie wordt door ana­lis­ten gezien als een manier om de Chi­ne­se eco­no­mie weer con­cur­re­rend te maken. Met deze agres­sie­ve tech­niek wor­den Chi­ne­se pro­duc­ten in het bui­ten­land qua­si onmid­del­lijk goedkoper.

De plot­se actie van de Chi­ne­se cen­tra­le bank zet vele markt­par­tij­en voor een raad­sel. Vol­gens de in Luxem­burg en Hong Kong geves­tig­de ver­mo­gens­be­heer­der Gave­k­al is de ach­ter­lig­gen­de gedach­te van de Chi­ne­se lei­ding dat de mark­ten tole­ran­ter zou­den moe­ten wor­den voor een zwak­ke­re ren­mim­bi ten opzich­te van de dol­lar. Het eind­doel is om de nati­o­na­le munt suc­ces­vol te laten opne­men in het valu­ta­mand­je van het IMF, de zoge­noem­de Spe­ci­al Dra­wing Rights (SDR), aldus Chen Long, ana­list van Gave­k­al. Maar men wil ook beko­men dat de finan­ci­ë­le mark­ten een zwak­ke­re, min­der sta­bie­le ren­min­bi accep­te­ren, in een ster­ke dol­la­rom­ge­ving. Is dit het begin van een valu­ta-oor­log? Niet als het bij een ‘een­ma­li­ge afschrij­ving’ blijft.

Moe­ten wij hier onrus­tig bij wor­den? Wel­licht niet, vele eco­no­men blij­ven er alles­zins rus­tig bij. De ana­lis­ten van ING bij­voor­beeld, zij wij­zen erop dat een lage­re yuan-dol­lar­koers op kor­te ter­mijn zorgt voor een afna­me van de infla­tie­druk. Ze ver­wach­ten niet dat de stap van de Chi­ne­se cen­tra­le bank van gro­te invloed zal zijn op de timing van de ver­wach­te ren­te­ver­ho­ging door de Fede­ral Reser­ve, meent ING. Ze zien ook geen reden tot paniek: ze gaan nog steeds uit van een groei van de Chi­ne­se eco­no­mie van rond de 7 pro­cent dit jaar en 6,7 pro­cent vol­gend jaar.

Tags:
,