23 sep Goed nieuws is slecht nieuws
Goed nieuws is slecht nieuws op de beurs. Vorige week besloot de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de korte termijnrente niet te verhogen. Een lage rente voor langere tijd is in principe goed nieuws voor bedrijven, economie en beleggers. Toch reageerden financiële markten negatief op het besluit. Beleggers hadden liever een renteverhoging gezien, dan met de onzekerheid verder te leven over het tijdstip van een mogelijke renteverhoging. Er is een katalysator nodig om financiele markten opnieuw te laten opveren. De kwartaalresultaten die volgende maand worden gepubliceerd, kunnen als katalysator optreden. Indien blijkt dat bedrijven weinig hinder ondervinden van de recente turbulenties, noch van de gevreesde Chinese groeivertraging, zouden beleggers snel kunnen inzien dat de correctie overdreven was. De mix van extreem lage rente en lagere beurskoersen kan bovendien zorgen voor een verhoogde overname-activiteit tussen bedrijven. Ook dat kan een positieve katalysator zijn voor de beurzen en de schwung er weer inbrengen.
In afwachting daarvan bepalen bedrijfsschandalen de sfeer op de financiële markten. Het milieuschandaal bij Volkswagen zet de automobielsector onder druk. Verschillende overheden eisen grondige onderzoeken, niet alleen bij Volkswagen, maar bij verschillende autoproducenten. Niemand weet welke lijken er nog uit de kast kunnen vallen. Ondertussen zien bedrijven als Tesla, Google en Apple, hun kans schoon om verder in te zetten op de elektrische wagen. De opkomst van de electrische auto laat petroleummagnaten als Total en BP wankelen op hun voetstuk.
Van schandalitis gesproken. Eén enkel klein, farmaceutisch bedrijf heeft afgelopen maandag de ganse sector veel schade toegebracht. De CEO van Turing Pharmaceuticals besliste om de prijs van het medicijn Daraprim plots op te trekken van $13,5 naar $750 per tablet. Een verhoging van maar liefst 5.500%. Het medicijn Daraprim wordt gebruikt door mensen met een verminderde weerstand tegen toxoplasmose en infecties. Het medicijn was reeds 62 jaar verkrijgbaar op de markt tegen betaalbare prijzen. Omdat er toch geen generische varianten geproduceerd worden, vond Martin Shkreli van Turing Pharmaceuticals dat het tijd was om de kassa eens goed te laten rinkelen. Hillary Clinton herself vond dit inacceptabel en liet reeds verstaan desnoods de ganse farmaceutische sector aan banden te willen leggen om zulke praktijken in de toekomst te voorkomen. De hele farmasector, inbegrepen biotechnologie, kreeg de laatste dagen hard op zijn donder. Voor de langere termijn blijft de opwaartse trend van de biotech aandelen nochtans intact.