Goed nieuws is slecht nieuws

Goed nieuws is slecht nieuws

goed-nieuws-slecht-nieuwsGoed nieuws is slecht nieuws op de beurs. Vori­ge week besloot de Ame­ri­kaan­se Cen­tra­le Bank (FED) de kor­te ter­mijn­ren­te niet te ver­ho­gen. Een lage ren­te voor lan­ge­re tijd is in prin­ci­pe goed nieuws voor bedrij­ven, eco­no­mie en beleg­gers. Toch rea­geer­den finan­ci­ë­le mark­ten nega­tief op het besluit. Beleg­gers had­den lie­ver een ren­te­ver­ho­ging gezien, dan met de onze­ker­heid ver­der te leven over het tijd­stip van een moge­lij­ke ren­te­ver­ho­ging. Er is een kata­ly­sa­tor nodig om finan­cie­le mark­ten opnieuw te laten opve­ren. De kwar­taal­re­sul­ta­ten die vol­gen­de maand wor­den gepu­bli­ceerd, kun­nen als kata­ly­sa­tor optre­den. Indien blijkt dat bedrij­ven wei­nig hin­der onder­vin­den van de recen­te tur­bu­len­ties, noch van de gevrees­de Chi­ne­se groei­ver­tra­ging, zou­den beleg­gers snel kun­nen inzien dat de cor­rec­tie over­dre­ven was. De mix van extreem lage ren­te en lage­re beurs­koer­sen kan boven­dien zor­gen voor een ver­hoog­de over­na­me-acti­vi­teit tus­sen bedrij­ven. Ook dat kan een posi­tie­ve kata­ly­sa­tor zijn voor de beur­zen en de schwung er weer inbrengen.

In afwach­ting daar­van bepa­len bedrijfs­schan­da­len de sfeer op de finan­ci­ë­le mark­ten. Het mili­eu­schan­daal bij Volks­wa­gen zet de auto­mo­biel­sec­tor onder druk. Ver­schil­len­de over­he­den eisen gron­di­ge onder­zoe­ken, niet alleen bij Volks­wa­gen, maar bij ver­schil­len­de auto­pro­du­cen­ten.  Nie­mand weet wel­ke lij­ken er nog uit de kast kun­nen val­len. Onder­tus­sen zien bedrij­ven als Tesla, Goog­le en  Apple, hun kans schoon om ver­der in te zet­ten op de elek­tri­sche wagen. De opkomst van de elec­tri­sche auto laat petro­le­um­mag­na­ten als Total en BP wan­ke­len op hun voetstuk.

Van schan­da­li­tis gespro­ken. Eén enkel klein, far­ma­ceu­tisch bedrijf heeft afge­lo­pen maan­dag de gan­se sec­tor veel scha­de toe­ge­bracht. De CEO van Turing Phar­ma­ceu­ti­cals beslis­te om de prijs van het medi­cijn Daraprim plots op te trek­ken van $13,5 naar $750 per tablet. Een ver­ho­ging van maar liefst 5.500%. Het medi­cijn Daraprim wordt gebruikt door men­sen met een ver­min­der­de weer­stand tegen toxo­plas­mo­se en infec­ties. Het medi­cijn was reeds 62 jaar ver­krijg­baar  op de markt tegen betaal­ba­re prij­zen. Omdat er toch geen gene­ri­sche vari­an­ten gepro­du­ceerd wor­den, vond Mar­tin Shk­re­li van Turing Phar­ma­ceu­ti­cals dat het tijd was om de kas­sa eens goed te laten rin­ke­len. Hil­la­ry Clin­ton herself vond dit inac­cep­ta­bel en liet reeds ver­staan des­noods de gan­se far­ma­ceu­ti­sche sec­tor aan ban­den te wil­len leg­gen om zul­ke prak­tij­ken in de toe­komst te voor­ko­men. De hele far­ma­sec­tor,  inbe­gre­pen bio­tech­no­lo­gie, kreeg de laat­ste dagen hard op zijn don­der. Voor de lan­ge­re ter­mijn blijft de opwaart­se trend van de bio­tech aan­de­len noch­tans intact.