Het Draghi effect

Het Draghi effect

Het flet­se pes­si­mis­me dat de beur­zen onder­uit haal­de in de afge­lo­pen weken, sloeg van­daag om in laai­end opti­mis­me. De Euro­pe­se beur­zen rea­geer­den zeer posi­tief op uit­spra­ken van Mario Drag­hi tij­dens een pers­con­fe­ren­tie. De ECB staat klaar om in te grij­pen als de infla­tie ver­der daalt, zie Drag­hi. De Duit­se beurs ging +2,68% hoger, Euro­stoxx 50 met +2,23%. De Dow 30 ging even­eens vlot hoger na de ope­ning en zet­te zijn for­se stij­ging van gis­te­ren ver­der. Voor­naams­te reden voor die stij­gin­gen was de uit­spra­ken van Mario Drag­hi, voor­zit­ter van de Euro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) die wij­zen op een zeer flexi­be­le hou­ding en bereid­heid om mone­tair ver­re­gaand te versoepelen.

Bezorgd­heid
De Euro­pe­se Cen­tra­le Bank­wacht is bezorgd. Ze wacht af of de hui­di­ge groei­ver­tra­ging en de afge­no­men infla­tie tij­de­lijk zijn of struc­tu­reel. In dat laat­ste geval staat de cen­tra­le bank klaar om in te grij­pen. De risico’s voor de groei en de infla­tie­ont­wik­ke­lin­gen zijn vol­gens de ECB toe­ge­no­men. Drg­ahi sprak boven­dien over een moge­lij­ke uit­brei­ding in de tijd van het lopen­de opkoop­pro­gram­ma van €60 mrd per maand. Ieder­een weet dat zo’n opkoop­pro­gram­ma niet alleen de eco­no­mie, maar ook de beur­zen ondersteunt.

Mario is er klaar voor
We wil­len bena­druk­ken dat we het ver­mo­gen en de wil heb­ben om alle mid­de­len te gebrui­ken als dat nodig is. Dat zei de ECB-pre­si­dent over een sce­na­rio waar­in de lage­re groei en de gedaal­de grond­stof­fen­prij­zen vat zou­den krij­gen op de infla­tie­ver­wach­tin­gen. Het opkoop­pro­gram­ma heeft in omvang, samen­stel­ling en duur vol­doen­de flexi­bi­li­teit, aldus Mario Drag­hi. Daar­mee ver­wijst hij nadruk­ke­lijk naar het opkoop­pro­gram­ma, dat blijk­baar zou kun­nen door­gaan tot na de hui­di­ge voor­lo­pi­ge eind­da­tum van sep­tem­ber 2016.

Groei en inflatie
De nieu­we groei­ra­min­gen van de ECB voor 2015, 2016 en 2017 wij­zen op bezorgd­heid. Ze zijn naar bene­den bij­ge­steld en staan nu res­pec­tie­ve­lijk op 1,4%, 1,7% en 1,8%. Ook de infla­tie­ver­wach­tin­gen wer­den fors naar bene­den toe bij­ge­steld. Defla­tie wil de ECB ten alle prij­ze ver­mij­den. Euro­pa ver­te­gen­woor­digt nog steeds 9% van de wereld­eco­no­mie, een ver­der­gaand her­stel van de Euro­pe­se eco­no­mie is van essen­ti­eel belang.10909961-World-economy-pendulum-with-south-america-industry-affecting-the-economies-and-financial-politics-of-Stock-Photo