Aziatische beurzen zoeken evenwicht

Aziatische beurzen zoeken evenwicht

Ter­wijl de Chi­ne­se beur­zen een nieuw even­wicht zoe­ken, gaan ande­re Azi­a­ti­sche mark­ten er weer op voor­uit. Reden zijn de over­we­gend goe­de bedrijfs­re­sul­ta­ten die in de VS wor­den bekend­ge­maakt, wat een enorm impact heeft op vele Azi­a­ti­sche lan­den. De beslis­sing van de Ame­ri­kaan­se bank om de nog steeds zeer lage ren­te onge­wij­zigd te laten, sti­mu­leert boven­dien alle mark­ten. Op de gra­fiek ziet u evo­lu­tie van enkel de Chi­ne­se aan­de­len. De blau­we lijn geeft de A‑shares weer, de rode lijn die van de voor­naams­te “gewo­ne” aan­de­len die door ieder­een kun­nen gekocht worden.

De A‑shares zijn Chi­ne­se aan­de­len die vroe­ger enkel tus­sen Chi­ne­zen kon­den ver­han­deld wor­den. De zijn vorig jaar pak­weg ver­drie­vou­digd en wer­den dit jaar des te har­der afge­s­trakt. Maar het nieu­we Chi­ne­se beleid is om de kapi­taal­mark­ten open te stel­len en de A‑shares mogen nu ook door een selec­tief aan­tal Wes­te­re­se beus­hui­zen ver­han­deld wor­den. Op lan­ge­re ter­mijn staan er nog ande­re posi­tie­ve ver­an­de­rin­gen op het menu: bin­nen twee à drie jaar zul­len Chi­ne­se A‑aandelen opge­no­men wor­den in de indexen van FTSE Rus­sell en MSCI, bekend als refe­ren­tiein­dexen. Als dit gebeurt zul­len vele beleg­gings­fond­sen die geba­seerd zijn op deze indexen Chi­ne­se aan­de­len moe­ten kopen.

Chi­ne­se aan­de­len zijn de afge­lo­pen maan­den én weken fors afge­straft en daal­den een stuk har­der dan ande­re Azi­a­ti­sche beur­zen. Vol­gens Patrick Mil­le­cam van de Bel­gi­sche ver­mo­gens­be­heer­der Value Squa­re  sco­ren de Azi­a­ti­sche lan­den nog altijd goed inza­ke gezond groei­po­ten­ti­ëel: vier lan­den staan in hun top 10 met Zuid-Korea als kop­lo­per, gevolgd door Chi­na, Singapo­re en Tai­wan. Daar­naast sco­ren Hong Kong, India en Indo­ne­sië goed. Value Squa­re meent dat emer­ging Azië de groei­mo­tor van de wereld blijft. Inmid­dels woont iets meer dan de helft van de wereld­be­vol­king daar. Toch is deze regio nog maar goed voor 30% van de glo­ba­le wereldeconomie.

Naast demo­gra­fi­sche fac­to­ren valt op dat de Azi­a­ti­sche huis­hou­dens, in tegen­stel­ling tot Wes­ter­se huis­hou­dens, gemid­deld veel spaar­geld heb­ben en wei­nig schul­den. Ook ste­ken de over­he­den van die lan­den zich meest­al min­der in de schulden.

Zijn Chi­ne­se aan­de­len inte­res­sant om op te pik­ken? Nog niet, zo stel­len zowel Black­Rock, UBS als Tem­ple­ton Emer­ging Mar­kets Group. Allen stel­len ze dat Chi­ne­se aan­de­len van het vas­te land ver­der moe­ten dalen voor­dat ze koop­waar­dig wor­den. Ondanks de ver­koop­golf staat de Chi­ne­se Shang­hai Com­po­si­te Index name­lijk nog bij­na 90 pro­cent hoger dan 12 maan­den gele­den. Met een gemid­del­de koers-winst­ra­tio van 20x de winst behoort de Chi­ne­se beurs tot de 10 meest dure mark­ten ter wereld. Op de beurs van Shen­zen, waar ook de tech­no­lo­gie aan­de­len note­ren, betaalt men gemid­deld zelfs 70 keer de winst per aan­deel. De waar­de­rin­gen staan nog steeds op het dub­be­le van vori­ge zomer, merkt Russ Koes­te­rich op, glo­bal chief invest­ment stra­te­gist bij Black­Rock. Hij ver­wacht nog een bij­ko­men­de correctie.

Vol­gens Robe­co zul­len de Chi­ne­se auto­ri­tei­ten de zaken niet te veel uit de hand laten lopen. Afge­lo­pen week­end werd door de rege­ring al vers geld in de markt gepompt. “We ver­wach­ten dat de rege­ring zo veel als moge­lijk zal blij­ven ingrij­pen om erger te voor­ko­men. Dat wil niet zeg­gen dat het doel is om de prijs­ni­veaus terug te bren­gen naar de stand van mid­den juni. Maar de auto­ri­tei­ten heb­ben er belang bij de beweeg­lijk­heid van de Chi­ne­se aan­de­len­beur­zen te ver­la­gen” aldus de heer Daal­der, CIO bij Robeco.

Tags:
,