26 mei Blijft het ‘Goldilocks’ beursscenario intact?
Na forse schommelingen in de afgelopen maanden gingen de beurzen eind vorige week weer vlot hoger. Een sterk jobcijfer in de VS deed de vrees voor een Amerikaanse stagnatie wegsmelten. Het “goldilocks” scenario werd weer uit de kast gehaald. Wat is dat Goldilocks of “Goudlokje” scenario eigenlijk? In het kindersprookje komt Goudlokje bij een familie van drie beren terecht, die ieder op hun eigen wijze het huis bewonen. Bij de grootste beer is alles te groot of te zwaar. Bij de tweede is alles oncomfortabel of niet lekker. Bij de derde beer is alles steeds net goed, alles smaakt lekker en het bedje van de beer is niet te zacht, niet te hard.
In het Goldilocks beursscenario zitten de beurzen in een soort ideaal scenario. De economische groei is juist goed voor de werkgelegenheid en de bedrijfswinsten. Deze groei levert geen al te grote grote inflatierisico’s op en de Fed houdt een voorzichtige koers aan. De beurzen hebben reeds langere tijd dit scenario gezien in het huidige Amerikaanse beursherstel, en ook vrijdag werd Goldilocks weer als verklaring aangehaald.
Toch gingen de markten de laatste weken heftig op en neer: een sterke stijging van de Europese, en in mindere mate ook de Amerikaanse, obligatierentes (+50 bps op 10-jaars Bunds in iets meer dan twee weken) en een pijnlijke correctie op de aandelenmarkten (de Dax verloor 8,5% in drie weken). Daarbij komen de grote ommekeer in de olieprijzen (ongeveer +40% sinds de laagste prijs in januari) en de euro (+7% sinds de laagste stand in maart).
In de afgelopen maanden werden de beurzen dan ook sterk beïnvloed door externe factoren. Het monetair versoepelingsprogramma van meerdere centrale banken en de sterke overname- en fusiekoorts van bedrijven zorgden voor de nodige risico-appetijt onder beleggers. Anderzijds gaven olieprijzen, de Griekse schuldonderhandelingen en de mogelijk nakende rentestijging in de VS aan de beleggers de nodige rillingen.
Vandaag is het aan de bedrijven om in de aandacht te staan; zij maken momenteel hun resultaten bekend over het eerste kwartaal van 2015. Voor Europese aandelen is het vooral uitkijken of de versnelde groei in bedrijfswinsten zich wel kan doorzetten. Beleggers in Amerikaanse aandelen kijken vooral uit naar de impact van de sterke dollar op omzet- en winstcijfers. Meer dan 2/3 van de S&P 500 bedrijven in de VS hebben hun kwartaalresultaten bekend gemaakt. Wat blijkt? Nog steeds wordt een sterke winststijging gerapporteerd (+9,1%), maar de gerealiseerde omzet krimpt lichtjes (-0,1%). Dergelijke gegevens, tesamen met goede jobcijfers, ondersteunen het Goldilocks gevoel bij de beleggers.