Blijft het ‘Goldilocks’ beursscenario intact?

Blijft het ‘Goldilocks’ beursscenario intact?

Na for­se schom­me­lin­gen in de afge­lo­pen maan­den gin­gen de beur­zen eind vori­ge week weer vlot hoger. Een sterk job­cij­fer in de VS deed de vrees voor een Ame­ri­kaan­se stag­na­tie weg­smel­ten. Het “gol­di­locks” sce­na­rio werd weer uit de kast gehaald. Wat is dat Gol­di­locks of “Goud­lok­je” sce­na­rio eigen­lijk? In het kin­der­sprook­je komt Goud­lok­je bij een fami­lie van drie beren terecht, die ieder op hun eigen wij­ze het huis bewo­nen. Bij de groot­ste beer is alles te groot of te zwaar. Bij de twee­de is alles oncom­for­ta­bel of niet lek­ker. Bij de der­de beer is alles steeds net goed, alles smaakt lek­ker en het bed­je van de beer is niet te zacht, niet te hard.

In het Gol­di­locks beurs­sce­na­rio zit­ten de beur­zen in een soort ide­aal sce­na­rio. De eco­no­mi­sche groei is juist goed voor de werk­ge­le­gen­heid en de bedrijfs­win­sten. Deze groei levert geen al te gro­te gro­te inflatierisico’s op en de Fed houdt een voor­zich­ti­ge koers aan. De beur­zen heb­ben reeds lan­ge­re tijd dit sce­na­rio gezien in het hui­di­ge Ame­ri­kaan­se beurs­her­stel, en ook vrij­dag werd Gol­di­locks weer als ver­kla­ring aangehaald.

Blijft het 'Goldilocks' beursscenario intact?-CapitalPlanToch gin­gen de mark­ten de laat­ste weken hef­tig op en neer: een ster­ke stij­ging van de Euro­pe­se, en in min­de­re mate ook de Ame­ri­kaan­se, obli­ga­tie­ren­tes (+50 bps op 10-jaars Bunds in iets meer dan twee weken) en een pijn­lij­ke cor­rec­tie op de aan­de­len­mark­ten (de Dax ver­loor 8,5% in drie weken). Daar­bij komen de gro­te omme­keer in de olie­prij­zen (onge­veer +40% sinds de laag­ste prijs in janu­a­ri) en de euro (+7% sinds de laag­ste stand in maart).

In de afge­lo­pen maan­den wer­den de beur­zen dan ook sterk beïn­vloed door exter­ne fac­to­ren. Het mone­tair ver­soe­pe­lings­pro­gram­ma van meer­de­re cen­tra­le ban­ken en de ster­ke over­na­me- en fusie­koorts van bedrij­ven zorg­den voor de nodi­ge risi­co-appe­tijt onder beleg­gers. Ander­zijds gaven olie­prij­zen, de Griek­se schuld­on­der­han­de­lin­gen en de moge­lijk naken­de ren­te­stij­ging in de VS aan de beleg­gers de nodi­ge rillingen.

Van­daag is het aan de bedrij­ven om in de aan­dacht te staan; zij maken momen­teel hun resul­ta­ten bekend over het eer­ste kwar­taal van 2015. Voor Euro­pe­se aan­de­len is het voor­al uit­kij­ken of de ver­snel­de groei in bedrijfs­win­sten zich wel kan door­zet­ten. Beleg­gers in Ame­ri­kaan­se aan­de­len kij­ken voor­al uit naar de impact van de ster­ke dol­lar op omzet- en winst­cij­fers. Meer dan 2/3 van de S&P 500 bedrij­ven in de VS heb­ben hun kwar­taal­re­sul­ta­ten bekend gemaakt. Wat blijkt? Nog steeds wordt een ster­ke winst­stij­ging gerap­por­teerd (+9,1%), maar de gere­a­li­seer­de omzet krimpt licht­jes (-0,1%). Der­ge­lij­ke gege­vens, tesa­men met goe­de job­cij­fers, onder­steu­nen het Gol­di­locks gevoel bij de beleggers.