Olie en beurzen hoger

Olie en beurzen hoger

tankenVer­geet uw mazout­tank en uw ben­zi­ne­tank niet bij te vul­len! Na maan­den van delen­de prij­zen spui­ten de olie­prij­zen weer omhoog. Reden is een for­se bij­stel­ling van de Ame­ri­kaan­se groei in het twee­de kwar­taal. Die was 60% hoger dan ver­wacht, bleek don­der­dag. Ook de aan­de­len­beur­zen schud­den de groei­zor­gen weer van zich af en voor Ame­ri­kaan­se olie ging het om de sterk­ste stij­ging op één dag sinds maart 2000. Rond 21.00 uur van­daag stond Brent oil weer net boven de 50 dol­lar per vat. De olie­prij­zen zijn ondanks de flin­ke prijs­op­stoot nog altijd onge­veer 30 pro­cent lager dan in juni. Olie­kar­tel OPEC wei­gert zijn pro­duc­tie­pla­fond te ver­la­gen en in de VS blijft de pro­duc­tie op het hoog­ste peil in decennia.

burgess

Mark Bur­gess

De aan­de­len­koer­sen gaan even­eens hoger. Maar er is one­nig­heid tus­sen de ver­mo­gens­be­heer­ders, voor­al over Chi­na. De mini beurs­crash van maan­dag 24 augus­tus is eer­der een cor­rec­tie te noe­men, stelt Mark Bur­gess, hoofd aan­de­len van de ver­mo­gens­be­heer­der Thre­ad­need­le. Hij pro­beert scenario’s in kaart te bren­gen. Een ‘mudd­le through’ stra­te­gie in Chi­na zou posi­tief zijn. De hui­di­ge ver­tra­ging in de eco­no­mie en op de finan­ci­ë­le mark­ten zou dan een mooi koop­mo­ment bete­ke­nen voor aan­de­len. Een ande­re sce­na­rio is dat Chi­na de groei­ver­tra­ging en het tanen­de ver­trou­wen niet weet te over­win­nen. In dat geval kun­nen de gevol­gen ook voor de wereld­eco­no­mie vrij ern­stig zijn.

buiter

Wil­lem Buiter

Wil­lem Bui­ter, hoof­deco­noom van de Ame­ri­kaan­se super­bank Citigroup, bekijkt het som­ber. Vol­gens hem is de wer­ke­lij­ke groei van Chi­na niet 7, maar slechts 4,5 pro­cent. Dat is dicht­bij een – naar Chi­ne­se begrip­pen – reces­sie. Als dat zo is, dan kan Chi­na dat alleen met een zwaar sti­mu­le­rings­pro­gram­ma pro­be­ren tegen te gaan. Bij een groei in Chi­na van slechts 4 pro­cent, zou de wereld­eco­no­mie nog maar met 2 pro­cent groei­en. Dat zou dus een wereld­wij­de reces­sie bete­ke­nen, meent Bui­ter. Geluk­kig ver­gis­sen eco­no­men zich fre­kwen­ter dan suc­ces­s­vol­le ver­mo­gens­be­heer­ders. Beleg­gers zijn door­gaans wat opti­mis­ti­scher, voor­al als het over de wat lan­ge­re ter­mijn gaat.

daalder

Luk­as Daalder

Luk­as Daal­der van de Robe­co groep is zo’n opti­mist. Hij denkt dat een har­de lan­ding van de Chi­ne­se eco­no­mie zal uit­blij­ven. Vol­gens hem pro­beert Chi­na een deel van de pro­ble­men van de bin­nen­land­se groei­ver­tra­ging inder­daad af te wen­te­len op de rest van de wereld. Maar de deva­lu­a­tie van de yuan is geen onver­teer­ba­re hap. De groei in zowel Ame­ri­ka als Euro­pa blijft op peil, vindt de CIO van Robe­co Invest­ments Solu­ti­ons. De daling van de grond­stof­fen­prij­zen onder­steunt deze ont­wik­ke­ling alleen maar. De Robe­co fond­sen beleg­gen momen­teel meer dan gewoon­lijk in aan­de­len. De vola­ti­li­teit zal waar­schijn­lijk nog hoog blij­ven op de aan­de­len­beur­zen, meent Daal­der, maar de ver­hou­ding risi­co-ren­de­ment is er weer inte­res­sant gewor­den. We nemen het mee!