28 aug Olie en beurzen hoger
Vergeet uw mazouttank en uw benzinetank niet bij te vullen! Na maanden van delende prijzen spuiten de olieprijzen weer omhoog. Reden is een forse bijstelling van de Amerikaanse groei in het tweede kwartaal. Die was 60% hoger dan verwacht, bleek donderdag. Ook de aandelenbeurzen schudden de groeizorgen weer van zich af en voor Amerikaanse olie ging het om de sterkste stijging op één dag sinds maart 2000. Rond 21.00 uur vandaag stond Brent oil weer net boven de 50 dollar per vat. De olieprijzen zijn ondanks de flinke prijsopstoot nog altijd ongeveer 30 procent lager dan in juni. Oliekartel OPEC weigert zijn productieplafond te verlagen en in de VS blijft de productie op het hoogste peil in decennia.
De aandelenkoersen gaan eveneens hoger. Maar er is onenigheid tussen de vermogensbeheerders, vooral over China. De mini beurscrash van maandag 24 augustus is eerder een correctie te noemen, stelt Mark Burgess, hoofd aandelen van de vermogensbeheerder Threadneedle. Hij probeert scenario’s in kaart te brengen. Een ‘muddle through’ strategie in China zou positief zijn. De huidige vertraging in de economie en op de financiële markten zou dan een mooi koopmoment betekenen voor aandelen. Een andere scenario is dat China de groeivertraging en het tanende vertrouwen niet weet te overwinnen. In dat geval kunnen de gevolgen ook voor de wereldeconomie vrij ernstig zijn.
Willem Buiter, hoofdeconoom van de Amerikaanse superbank Citigroup, bekijkt het somber. Volgens hem is de werkelijke groei van China niet 7, maar slechts 4,5 procent. Dat is dichtbij een – naar Chinese begrippen – recessie. Als dat zo is, dan kan China dat alleen met een zwaar stimuleringsprogramma proberen tegen te gaan. Bij een groei in China van slechts 4 procent, zou de wereldeconomie nog maar met 2 procent groeien. Dat zou dus een wereldwijde recessie betekenen, meent Buiter. Gelukkig vergissen economen zich frekwenter dan successvolle vermogensbeheerders. Beleggers zijn doorgaans wat optimistischer, vooral als het over de wat langere termijn gaat.
Lukas Daalder van de Robeco groep is zo’n optimist. Hij denkt dat een harde landing van de Chinese economie zal uitblijven. Volgens hem probeert China een deel van de problemen van de binnenlandse groeivertraging inderdaad af te wentelen op de rest van de wereld. Maar de devaluatie van de yuan is geen onverteerbare hap. De groei in zowel Amerika als Europa blijft op peil, vindt de CIO van Robeco Investments Solutions. De daling van de grondstoffenprijzen ondersteunt deze ontwikkeling alleen maar. De Robeco fondsen beleggen momenteel meer dan gewoonlijk in aandelen. De volatiliteit zal waarschijnlijk nog hoog blijven op de aandelenbeurzen, meent Daalder, maar de verhouding risico-rendement is er weer interessant geworden. We nemen het mee!