24 aug Verkoop niet in paniek
De recente wereldwijde verkoopgolf op de aandelenbeurzen kwam zeer onverwachts. De Chinese devaluatie en zware correcties op de Chinese aandelenmarkten hebben paniek veroorzaakt in de rest van Azië en zelfs op de Westerse beurzen. Wat daarbij opvalt is een manifest gebrek aan communicatie vanwege de Chinese overheid.
Analisten van de beursvennootschap Merit Capital hebben een interessante analyse gemaakt van deze situatie. Er duidelijke een vrees voor een diepe inzinking van de Chinese economische groei. Dit is volgens hen niet terecht. Dat de Chinese economie op een duidelijk lager toerental draait is immers al lang gekend, en voor een belangrijk stuk reeds ingecalculeerd. Wat de twijfel van de beleggers aanscherpt is volgens Merit Capital het mateloze talmen van de Chinese overheid om met gerichte maatregelen in te grijpen en deze negatieve evolutie te doen keren. Het is immers relatief eenvoudig om de internationale markten te stabiliseren.
De Chinese Centrale Bank heeft nog steeds twee krachtige wapens om het pessimisme snel in de tegenovergestelde richting te doen omslaan. Enerzijds kunnen de reserveverplichtingen van de banken worden verlaagd. Deze zijn nog een flink stuk verwijderd van de niveaus van 2009. Hierdoor zou het kredietvolume snel en in belangrijke mate kunnen toenemen en de industriële bedrijven van de nodige zuurstof worden voorzien. Anderzijds kunnen ook de rentetarieven nog substantieel lager worden gedreven. De vrees dat hierdoor een inflatie-golf zou kunnen ontstaan is momenteel onterecht. Met de scherp afgenomen olieprijzen en lagere voedselprijzen is het gevaar voor een ontaarding van het prijsniveau immers nog niet aan de orde.
Wat houdt de Chinese overheid in godsnaam tegen om structureel in te grijpen?
Tijdens het afgelopen weekend hadden veel analisten ingrijpende maatregelen verwacht en geen allegaartje van lapmiddelen om de verdere terugval van de lokale financiële markten af te remmen, merkt Merit Capital op. De afwachtende houding van de Chinese politieke leiders kan een aantal redenen hebben: (1) mogelijkerwijze wenst men eerst de impact af te wachten van de vroegere rentedalingen. Waarschijnlijk (2) wenst de Chinese overheid de gevolgen af te wachten voor de Chinese vastgoedmarkt. Dit kan hen er momenteel van weerhouden om de kredietkraan verder open te draaien.
Wat heeft de Chinese vastgoedmarkt ermee te maken?
Een verrassend nieuwe element in de recente ontwikkeling op de financiële markten is de opvallende prijsstijging van het vastgoed in Beijing, Sjanghai en Shenzen. Voor de eerste twee mega-steden kon die stijging gekaderd worden omwille van een aantal technische factoren (massale verplaatsingen van overheidskantoren) maar voor de derde metropool was er niet direct een andere verklaring dan speculatief gedrag, meent Merit Capital. Het blijft geduldig afwachten tot China, na de evaluatie die het land nodig acht en de tijd die het hiervoor meent te moeten nemen, zal ingrijpen met fundamentele maatregelen. Maatregelen die enerzijds de economie kunnen ondersteunen en anderzijds geen nieuwe zeepbel creëren in de vastgoedsector. We geven ze hiervoor nog enige tijd, zegt Merit.
Scherp overdreven reacties
Merit Capital kan echter veel minder begrip opbrengen voor de scherp overdreven reacties op de Europese en Amerikaanse financiële markten. Vanzelfsprekend vormt een groeivertraging in China momenteel slecht nieuws, maar de zeer lage rente en verdere dalingen in de energieprijzen kunnen dit in belangrijke mate compenseren. De recente ontwikkelingen zijn daarenboven van aard om verdere argumenten aan te bieden aan de Federal Reserve om in september de korte termijnrente in de VS niet te verhogen en vandaar de economie te blijven stimuleren met extreem goedkoop geld. Na de Griekse saga is het geduld op bij vele Europese beleggers, zodat men nu overslaat in een overdreven verkoopreactie. Dit lijkt erg op augustus 2011 (zie ook grafiek onderaan) waarbij vele beleggers eveneens volkomen ten onrechte de handdoek in de ring wierpen, net toen één van de belangrijkste opwaartse beursbewegingen uit de recente financiële geschiedenis klaarstond aan de deur.
Ook in de V.S. gooien sommige beleggers de handdoek in de ring, en anderen speculeren op een een verdere daling. Er is vrees voor een valuta-oorlog in Azië, wat de exportpositie van de V.S. zou hinderen. Nieuwe twijfels omtrent de timing van een eventuele renteverhoging door de FED veroorzaken bijkomende onzekerheid. Niettemin is de kans op een snelle rentestijging in de VS nu fors afgenomen, volgens Merit Capital. De sterke daling van olie- en grondstofprijzen en de goedkopere import uit Azië zal de inflatie verder doen afnemen. Met uitzondering van de olie-en gassector realiseerden de meeste Amerikaanse bedrijven conforme of zelfs beter dan verwachte bedrijfswinsten. Door te hooggespannen verwachtingen en de malaise in China kon dit echter niet leiden tot een verdere groei van de Amerikaanse aandelenmarkten.
Door de lage inflatieverwachtingen en de afgenomen kans op een nabije rentestijging is de lange termijnrente in de V.S. terug gedaald richting 2%. Ook in Europa is de rente extreem laag. Stabiele bedrijfswinsten, lagere rente en forse beurscorrectie zorgen voor een hoge “risicopremie”, een hoge potentiële vergoeding op aandelenbeleggingen dus. Daarom beschouwt Merit Capital de huidige correctie als een koopgelegenheid voor de lange termijn belegger. We kunnen hen daarin wel volgen en hopen op een spoedige normalisering van de situatie op de beurzen.
N.B. Hieronder vindt u een grafiek die de gelijkenis onderstreept tussen de blinde correctie die we in 2011 hebben gezien, en de huidige correctie op de S&P 500 index, de waardemeter van de 500 belangrijkste Amerikaanse aandelen.