Verkoop niet in paniek

Verkoop niet in paniek

Hair Pin Bend SignDe recen­te wereld­wij­de ver­koop­golf op de aan­de­len­beur­zen kwam zeer onver­wachts. De Chi­ne­se deva­lu­a­tie en zwa­re cor­rec­ties op de Chi­ne­se aan­de­len­mark­ten heb­ben paniek ver­oor­zaakt in de rest van Azië en zelfs op de Wes­ter­se beur­zen. Wat daar­bij opvalt is een mani­fest gebrek aan com­mu­ni­ca­tie van­we­ge de Chi­ne­se overheid.

Ana­lis­ten van de beurs­ven­noot­schap Merit Capi­tal heb­ben een inte­res­san­te ana­ly­se gemaakt van deze situ­a­tie. Er dui­de­lij­ke een vrees voor een die­pe inzin­king van de Chi­ne­se eco­no­mi­sche groei. Dit is vol­gens hen niet terecht. Dat de Chi­ne­se eco­no­mie op een dui­de­lijk lager toe­ren­tal draait is immers al lang gekend, en voor een belang­rijk stuk reeds inge­cal­cu­leerd. Wat de twij­fel van de beleg­gers aan­scherpt is vol­gens Merit Capi­tal het mate­lo­ze tal­men van de Chi­ne­se over­heid om met gerich­te maat­re­ge­len in te grij­pen en deze nega­tie­ve evo­lu­tie te doen keren. Het is immers rela­tief een­vou­dig om de inter­na­ti­o­na­le mark­ten te stabiliseren.

De Chi­ne­se Cen­tra­le Bank heeft nog steeds twee krach­ti­ge wapens om het pes­si­mis­me snel in de tegen­over­ge­stel­de rich­ting te doen omslaan. Ener­zijds kun­nen de reser­ve­ver­plich­tin­gen van de ban­ken wor­den ver­laagd. Deze zijn nog een flink stuk ver­wij­derd van de niveaus van 2009. Hier­door zou het kre­diet­vo­lu­me snel en in belang­rij­ke mate kun­nen toe­ne­men en de indu­stri­ë­le bedrij­ven van de nodi­ge zuur­stof wor­den voor­zien. Ander­zijds kun­nen ook de ren­te­ta­rie­ven nog sub­stan­ti­eel lager wor­den gedre­ven. De vrees dat hier­door een infla­tie-golf zou kun­nen ont­staan is momen­teel onte­recht. Met de scherp afge­no­men olie­prij­zen en lage­re voed­sel­prij­zen is het gevaar voor een ont­aar­ding van het prijs­ni­veau immers nog niet aan de orde.

Wat houdt de Chi­ne­se over­heid in gods­naam tegen om struc­tu­reel in te grijpen?
Tij­dens het afge­lo­pen week­end had­den veel ana­lis­ten ingrij­pen­de maat­re­ge­len ver­wacht en geen alle­gaar­tje van lap­mid­de­len om de ver­de­re terug­val van de loka­le finan­ci­ë­le mark­ten af te rem­men, merkt Merit Capi­tal op. De afwach­ten­de hou­ding van de Chi­ne­se poli­tie­ke lei­ders kan een aan­tal rede­nen heb­ben: (1) moge­lij­ker­wij­ze wenst men eerst de impact af te wach­ten van de vroe­ge­re ren­te­da­lin­gen. Waar­schijn­lijk (2) wenst de Chi­ne­se over­heid de gevol­gen af te wach­ten voor de Chi­ne­se vast­goed­markt. Dit kan hen er momen­teel van weer­hou­den om de kre­diet­kraan ver­der open te draaien.

Wat heeft de Chi­ne­se vast­goed­markt ermee te maken?
Een ver­ras­send nieu­we ele­ment in de recen­te ont­wik­ke­ling op de finan­ci­ë­le mark­ten is de opval­len­de prijs­stij­ging van het vast­goed in Beij­ing, Sjang­hai en Shen­zen. Voor de eer­ste twee mega-ste­den kon die stij­ging geka­derd wor­den omwil­le van een aan­tal tech­ni­sche fac­to­ren (mas­sa­le ver­plaat­sin­gen van over­heids­kan­to­ren) maar voor de der­de metro­pool was er niet direct een ande­re ver­kla­ring dan spe­cu­la­tief gedrag, meent Merit Capi­tal. Het blijft gedul­dig afwach­ten tot Chi­na, na de eva­lu­a­tie die het land nodig acht en de tijd die het hier­voor meent te moe­ten nemen, zal ingrij­pen met fun­da­men­te­le maat­re­ge­len. Maat­re­ge­len die ener­zijds de eco­no­mie kun­nen onder­steu­nen en ander­zijds geen nieu­we zeep­bel cre­ë­ren in de vast­goed­sec­tor. We geven ze hier­voor nog eni­ge tijd, zegt Merit.

Scherp over­dre­ven reacties
Merit Capi­tal kan ech­ter veel min­der begrip opbren­gen voor de scherp over­dre­ven reac­ties op de Euro­pe­se en Ame­ri­kaan­se finan­ci­ë­le mark­ten. Van­zelf­spre­kend vormt een groei­ver­tra­ging in Chi­na momen­teel slecht nieuws, maar de zeer lage ren­te en ver­de­re dalin­gen in de ener­gie­prij­zen kun­nen dit in belang­rij­ke mate com­pen­se­ren. De recen­te ont­wik­ke­lin­gen zijn daar­en­bo­ven van aard om ver­de­re argu­men­ten aan te bie­den aan de Fede­ral Reser­ve om in sep­tem­ber de kor­te ter­mijn­ren­te in de VS niet te ver­ho­gen en van­daar de eco­no­mie te blij­ven sti­mu­le­ren met extreem goed­koop geld. Na de Griek­se saga is het geduld op bij vele Euro­pe­se beleg­gers, zodat men nu over­slaat in een over­dre­ven ver­koop­re­ac­tie. Dit lijkt erg op augus­tus 2011 (zie ook gra­fiek onder­aan) waar­bij vele beleg­gers even­eens vol­ko­men ten onrech­te de hand­doek in de ring wier­pen, net toen één van de belang­rijk­ste opwaart­se beurs­be­we­gin­gen uit de recen­te finan­ci­ë­le geschie­de­nis klaarstond aan de deur.

Ook in de V.S. gooi­en som­mi­ge beleg­gers de hand­doek in de ring, en ande­ren spe­cu­le­ren op een een ver­de­re daling. Er is vrees voor een valu­ta-oor­log in Azië, wat de export­po­si­tie van de V.S. zou hin­de­ren. Nieu­we twij­fels omtrent de timing van een even­tu­e­le ren­te­ver­ho­ging door de FED ver­oor­za­ken bij­ko­men­de onze­ker­heid. Niet­te­min is de kans op een snel­le ren­te­stij­ging in de VS nu fors afge­no­men, vol­gens Merit Capi­tal. De ster­ke daling van olie- en grond­stof­prij­zen en de goed­ko­pe­re import uit Azië zal de infla­tie ver­der doen afne­men. Met uit­zon­de­ring van de olie-en gas­sec­tor rea­li­seer­den de mees­te Ame­ri­kaan­se bedrij­ven con­for­me of zelfs beter dan ver­wach­te bedrijfs­win­sten. Door te hoog­ge­span­nen ver­wach­tin­gen en de malai­se in Chi­na kon dit ech­ter niet lei­den tot een ver­de­re groei van de Ame­ri­kaan­se aandelenmarkten.

Door de lage infla­tie­ver­wach­tin­gen en de afge­no­men kans op een nabije ren­te­stij­ging is de lan­ge ter­mijn­ren­te in de V.S. terug gedaald rich­ting 2%. Ook in Euro­pa is de ren­te extreem laag. Sta­bie­le bedrijfs­win­sten, lage­re ren­te en for­se beurs­cor­rec­tie zor­gen voor een hoge “risi­co­pre­mie”, een hoge poten­ti­ë­le ver­goe­ding op aan­de­len­be­leg­gin­gen dus. Daar­om beschouwt Merit Capi­tal de hui­di­ge cor­rec­tie als een koop­ge­le­gen­heid voor de lan­ge ter­mijn beleg­ger. We kun­nen hen daar­in wel vol­gen en hopen op een spoe­di­ge nor­ma­li­se­ring van de situ­a­tie op de beurzen.

N.B. Hier­on­der vindt u een gra­fiek die de gelij­ke­nis onder­streept tus­sen de blin­de cor­rec­tie die we in 2011 heb­ben gezien, en de hui­di­ge cor­rec­tie op de S&P 500 index, de waar­de­me­ter van de 500 belang­rijk­ste Ame­ri­kaan­se aandelen.

DOW aug2015